Vapnen var tänkt för en jaktresa, enligt den åtalade mannen. Nu har han dömts för grovt vapenbrott Foto: Polisen

Så föll domarna i tjuvjaktshärvan

Svensk Jakt har tidigare rapporterat om tjuvjaktshärvan i Sollefteå kommun. Nu har domarna mot de fyra åtalade fallit i Ångermanlands tingsrätt.

Redan 2013 märkte jaktlagen i området vid Sollefteå en stor minskning av vilt. Älgkor och kalvar som jaktlagen hade för avsikt att spara försvann under sommarhalvåret.
Slaktplatser i skogen hade också upptäckts under tider när jakt inte fick bedrivas.

Okända bilar och fyrhjulingar sågs och hördes även under nattetid.

Tjuvjaktshärvan i Sollefteå: Detta har hänt

Tjuvjaktshärvan i Sollefteå: Bevisen

Tjuvjaktshärvan i Sollefteå: Slaktbod, döda älgar och modifierade vapen

Fyra åtalade

2019 rullades jakthärvan upp och fyra personer åtalades för jaktbrott eller grovt jaktbrott 2022.

Den huvudmisstänkte är en 55-årig man som även misstänktes för häleri och grovt vapenbrott. De tre övriga är ett syskonpar från Stockholm och en 73-årig man boende i samma område som 55-åringen.

Nu har domarna fallit:

  • 55-årige huvudmannen bedöms skyldig till 24 fall av grovt jaktbrott, grovt vapenbrott samt häleri. Påföljden blir 3 år och 6 månader i fängelse.  Han ska även betala totalt 37.000 kronor i skadestånd samt 800 kronor till brottsofferfonden. Mannen ska som förverkat värde även betala 162.000 kronor.
  • 73-åringen döms för fyra fall av grovt jaktbrott och får en villkorlig dom samt samhällstjänst i 175 timmar. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse i 6 månader ha dömts ut. Han ska betala en avgift till brottsofferfonden på 800 kr.
  • 52-åringen döms för tio fall av grovt jaktbrott. Domen är villkorlig och han döms även till samhällstjänst i 240 timmar. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse i 1 år ha dömts ut. Han ska betala en avgift till brottsofferfonden på 800 kr.
  • Den 50-åriga kvinnan döms för fyra fall av medhjälp till grovt jaktbrott. Domen är villkorlig, men kvinnan döms till samhällstjänst i 125 timmar. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse i 4 månader ha dömts ut. Hon ska betala en avgift till brottsofferfonden på 800 kr.

 

Marcus Nyberg

Hanna Sjökvist

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev