I bilen har blodfläckar och bärmesar hittats. En bild ”skapad i enhetens filsystem” finns också med i bildmaterialet. Foto: Polisen

Tjuvjaktshärvan i Sollefteå: Bevisen

Premium

Polisen i Sollefteå får i början av augusti 2019 in en anmälan om jaktbrott. Vid husrannsakan på den huvudmisstänktes fastighet hittas flera fynd som styrker att jaktbrott har begåtts. En tjuvjaktshärva likt den i filmen Jägarna börjar rullas upp. Rättegången avhandlas i Ångermanlands tingsrätt – nu väntas domen.

Polisen hittar på 55-åringens gård flera bilar där taket är uppsågat till en taklucka. I den nyaste av dessa bilar upptäcker de också att sätet precis under takluckan är grusigt och smutsigt, som att någon stått där. I bilens stora bagageutrymme finns en vinsch, spår av djurblod och en nerblodad tigersåg. Man påträffar även tomma patronhylsor och två bärmesar i bilen. I bilen hittas också ett termiskt kikarsikte och kikare.

 

En bild på en älgskalle, med basthorn, finns med i polisens förundersökning. Bilden är daterad till den 10 augusti 2019. Foto: Polisen

Basthorn

Runt fastigheten hittas flera slaktgropar med skräp och benrester från älg. I en av slaktgroparna finns ett älghuvud med horn som inte är fullt utvecklade och har basthuden kvar. Detta indikerar att djuret skjutits under sommaren och därmed under tid när jakt på älg inte är tillåten.
I ett uthus hittas en slaktbod och kylrum. I kylrummet hittar polisen delar av tre grovstyckade älgar. De hittar även flera frysboxar fulla med älgkött.

 

Vapnen var tänkt för en jaktresa, enligt den åtalade mannen. Foto: Polisen

Modifierade vapen i bostaden

I 55-åringens bostad hittas tre vapen varav två är modifierade. Kolven har plockats bort och ersatts av ett hemmabygge som går att fälla ihop. Dessa vapen har också modifierats med pistolgrepp. Ett av vapnen har ljuddämpare och en ficklampa fastsatt på kikarsiktet. Polisen hittar också en stor mängd åtelkameror i huset.
Polisen har också hittat chattar mellan 55-åringen och syskonparet där de skickar bilder till varandra på döda älgar och där de poserar med döda djur och kött. Det finns även textmeddelanden där de frågar varandra hur jakten gått, om de ska ut och jaga i natt och hur styckningen går.
– Jag anser mig kunna bevisa att de åtalade tillsammans har skjutit 19 älgar 2019 och fem älgar 2018, säger åklagare Lo Jonsson till SVT Västernorrland.

 

Skytten misstänkts ha stått i den egenhändigt gjorda takluckan. Foto: Polisen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev