Bilder på slaktrester och slaktkroppar ingår i polisens förundersökningsmaterial. Foto: Polisen

Tjuvjaktshärvan i Sollefteå: Detta har hänt

Premium

Polisen i Sollefteå får i början av augusti 2019 in en anmälan om jaktbrott. Vid husrannsakan på den huvudmisstänktes fastighet hittas flera fynd som styrker att jaktbrott har begåtts. En tjuvjaktshärva likt den i filmen Jägarna börjar rullas upp. Rättegången avhandlas i Ångermanlands tingsrätt – nu väntas domen.

Flera vitten säger i förhör att jaktlagen som jagar på markerna kring 55-åringens bostad länge har misstänkt att tjuvjakt bedrivs. Några vittnen nämner att de trott att det är den 55-åringe mannen som tjuvjagar. Runt år 2013 märkte jaktlagen en drastisk minskning av vilt. Älgkor och kalvar som jaktlagen hade för avsikt att spara var försvunna följande höst.
Flera vitten säger sig också ha hittat slaktplatser i skogen, under tid på året då jakt inte är tillåten. De har även hört fyrhjulingar köra omkring på nätterna och sett okända bilar köra på små skogsvägar nattetid.

 

I polisens förundersökningsprotokoll finns bilder på flera frysboxar. Dessa fotade utanför styckningsrummet, enligt polisen. Foto: Polisen

Lokal hjälp

55-åringen kontaktar på sensommaren 2018 den 73-årige mannen och frågar om denne kan köra bilen när 55-åringen ska ut och jaga. 73-åringen säger ja och bistår 55-åringen som chaufför vid fyra olika tillfällen. Vid varje tillfälle skjuts en älg.

Syskonparet på besök

I början av juli 2019 kommer kvinnan från syskonparet upp till Sollefteå för att hälsa på 55-åringen, som är en bekant till hennes bror. Hon säger i förhör att vid hennes första besök sköts tre älgar, vid det andra besöket fälldes två älgar.
I slutet av juli 2019 åker mannen i syskonparet upp till Sollefteå för att hälsa på 55-åringen. På dagarna fiskar de och tittar på fotboll. En natt åker de ut i skogen. Mannen kör bilen och 55-åringen skjuter en älg genom takluckan på bilen. Mannen i syskonparet låter sig sedan fotograferas i bilen tillsammans med den döda älgen.

 

Polisen har fotograferat en plats där slaktrester hittats. Foto: Polisen

Anmälan

Den 9 augusti inkommer en anmälan om jaktbrott till Polisen i Sollefteå. Dagen därpå genomförs en första husrannsakan på 55-åringens fastighet. Ungefär samtidigt blir 55-åringen förhörd och därefter häktad.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev