Bilder från polisens utredning visar bland annat slaktkroppar och frysboxar. Foto: Polisen

Tjuvjaktshärvan i Sollefteå: Slaktbod, döda älgar och modifierade vapen

Premium

Polisen i Sollefteå får i början av augusti 2019 in en anmälan om jaktbrott. Vid husrannsakan på den huvudmisstänktes fastighet hittas flera fynd som styrker att jaktbrott har begåtts. En tjuvjaktshärva likt den i filmen Jägarna börjar rullas upp. Rättegången avhandlas i Ångermanlands tingsrätt – nu väntas domen.

Tre män och en kvinna åtalas nu misstänkta för jaktbrott eller grovt jaktbrott. Den huvudmisstänkte är en 55-årig man som även är misstänkt för häleri och grovt vapenbrott. De tre övriga är ett syskonpar från Stockholm och en 73-årig man boende i samma område som 55-åringen.
Enligt åtalet är jaktbrottet grovt eftersom de misstänkta vid flera tillfällen jagat älg nattetid från motordrivet fordon och med modifierade vapen. Jakten har också skett under tid när jakt på älg inte är tillåten och de har jagat på annans jaktmark.
Enligt åtalet har 55-åringen varit med och skjutit vid alla jakttillfällen, men de andra tre har varit med vid olika tillfällen. Det är på 55-åringens gård som polisen har genomfört husrannsakan och gjort fynd som utgör bevismaterial i rättegången. En av de övriga männen erkänner i förhör att han vid något tillfälle varit med och kört bilen vid den otillåtna jakten.

 

Polisen har fotograferat en frysbox från, vad de kallar, styckningsrummet. Foto: Polisen

Nekar till brott

Den 55-årige huvudmisstänkte mannen nekar till jaktbrott, men säger i förhör att han köpt älgar som han visste var skjutna under olaglig tid. Mannen nekar till vapenbrott.
Han menar att han modifierat sina vapen för att jaga utomlands och att modifieringarna inte är olagliga, eftersom det är lätt att återställa vapnen till originalskick. Han har dock inte ansökt om tillstånd för dessa modifieringar.

 

Polisens bild, enligt datumstämpel på fotot tagen i kylrummet den 11 augusti 2019. Foto: Polisen

Kötthanteringen

Köttet från de tjuvskjutna älgarna har sålts, främst till privatpersoner. Den 55-årige mannen ska ha uppgett för köparna att han behövt tömma sin frys inför kommande jaktsäsong och därför behövde göra sig av med kött. I förhör uppger flera av köparna att de trodde på 55-åringen eftersom köttet var fryst och att betalning skett via Swish. Sammanlagt ska 55-åringen enligt åtalet ha tjänat över 160 000 kronor på försäljningen av älgkött.
I slaktboden hittades lappar med handskrivna namn och siffror. Jägare från jaktlagen i närheten har i förhör sagt att de tidigare anlitade den huvudmisstänkte för styckning, men att hans slaktbod nu anses alltför ofräsch. En bedömning som delas av de poliser som gjorde husrannsakan och åklagare Lo Jonsson.

– Jag skulle inte vilja äta av det köttet, för det var inte särskilt hygieniska förhållanden i den slaktboden som vi hittade, säger Lo Jonsson till SVT Västernorrland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev