Foto: Lars-Henrik Andersson

Så blir vinterns vargjakt

Länsstyrelserna har fattat beslut om tilldelningar vid vinterns licensjakt på varg. Det blir vargjakt inom mellansvenska fyra län.

Licensjakten omfattar totalt 24 vargar och länsstyrelserna anser detta vara av begränsad mängd och ett rimligt uttag i förhållande till vargpopulationens storlek och tillväxt.
De berörda länen i mellersta rovdjursförvaltningsområdet har efter samråd enats om jaktuttag per län enligt följande:
Värmland – 6 vargar (Brattforsreviret). På tok för få, anserJägareförbundet Värmland.
Örebro/Värmland – 6 vargar (Lokareviret)
Dalarna – 6 vargar (Orsens revir). Otillräckligt, anser Thomas Björklund, ordförande i Jägareförbundet Dalarna.
Gävleborg – 6 vargar (Blybergsreviret). ”Vargarna fortsätter att öka i antal eftersom fler föds än vad som dör”, konstaterar länsföreningens ordförande Johan Lundberg.

I Västmanland tillåts ingen vargjakt i vinter. Länsstyrelsens samlade bedömning är att inte ta ett beslut om licensjakt efter varg 2017. Bakgrunden till detta ställningstagande utgår från senaste vinterns inventering på nationell och regional nivå samt en juridisk analys av de domar som är gällande för förra årets beslut om licensjakt efter varg i Västmanlands län. Jägareförbundet rasar mot beslutet.

Licensjakt på varg får enligt besluten bedrivas från och med den 2 januari 2017 till och med den 15 februari. Det blir alltså ingen förkortad jakttid, vilket länsstyrelserna tidigare ansökt om.

Om drivande hund används vid vargjakten rekommenderar länsstyrelserna att två till tre hundar som förföljer varg används samtidigt.

Överklagan

Från och med i juni i år är det förvaltningsrätten i Luleå som får ta hand om överklagningar av vargjakten. Domsluten där kan sedan överklagas till kammarrätten i Sundsvall.
Naturvårdsverket är däremot inte längre en instans i överprövningskedjan av jakt på stora rovdjur.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev