Både Rolf Annerberg och Maria Ågren har varit generaldirektörer för Naturvårdsverket. Rolf Annerberg sitter som förste vice ordförande i Svenska Jägareförbundet.

Rolf Annerberg dras med i fallet

Tidigare generaldirektören för Naturvårdsverket Maria Ågren drar med sig Transportstyrelsens ordförande, Rolf Annerberg, i fallet. Även han har tidigare varit generaldirektör för Naturvårdsverket och sitter som förste vice ordförande i Svenska Jägareförbundet.

Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg har nu begärt att bli entledigad från sitt uppdrag i Transportstyrelsen efter att hemlig information läckts till främmande makt.

Anna Johansson (S).

Regeringen kommer att bevilja Rolf Annerbergs begäran, meddelade infrastrukturminister Anna Johansson (S) i dag vid en pressträff.
Även andra delar av styrelsen kommer enligt Anna Johansson att bytas ut.

Tidigare har Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren fått böta 70.000 kronor för sina felaktiga beslut.

– Regeringen anser att Maria Ågren grovt har åsidosatt sina uppgifter och har inte längre förtroende för henne, sa infrastrukturminister Anna Johansson under pressträffen.

Maria Ågren står nu inför avsked från sin tjänst som generaldirektör i regeringskansliet.

 

Kommer detta att påverka Jägareförbundets förtroende för Rolf Annerberg och hans uppdrag i förbundets styrelse?
– Jägareförbundet har ett stort förtroende för Rolf Annerberg och hans kompetens i de frågor vi arbetar med, säger Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson, som dock befinner sig utomlands och inte har kunnat följa den senaste utvecklingen i frågan.

 

Bakgrund

Våren och sommaren 2015 skrev Transportstyrelsens dåvarande generaldirektör Maria Ågren under flera avsteg som innebar att myndigheten skulle bryta mot svensk lagstiftning. Avstegen gav icke säkerhetsprövade it-tekniker i bland annat Tjeckien full tillgång till hemlig information på Transportstyrelsens servrar. Däribland alla svenska körkortsbilder.

Detta visste Transportstyrelsens styrelseordförande Rolf Annerberg om. Han hade möten varje vecka med Maria Ågren och informerades vid ett styrelsemöte i augusti 2015 om att det gjorts avsteg från svensk lag, enligt SVT Nyheter.

 

Avgick i januari

De tjeckiska it-teknikerna hade full åtkomst till hemlig information till dess att Säkerhetspolisens förundersökning inleddes våren 2016.

Maria Ågren dömdes senare till att betala dagsböter på 70.000 kronor för att hon undertecknade avstegen, som innebar att man bröt mot svensk lag. Hon avgick som generaldirektör för Transportstyrelsen i januari i år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev