Maria Ågren.

Maria Ågren bötfälls för brott mot rikets säkerhet

Naturvårdsverkets tidigare generaldirektör Maria Ågren bötfälls för brott mot rikets säkerhet. Hon ska betala 70.000 kronor i dagsböter i strafföreläggande för ”vårdslöshet med hemlig uppgift”.

Den 9 februari 2015 lämnade Maria Ågren sin tjänst hos Naturvårdsverket. Hon utsågs därefter till generaldirektör för Transportstyrelsen.

Men i januari 2017 sparkades hon från sin tjänst. Regeringen motiverade då avskedet med att Maria Ågren och regeringen haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas. Men nu, ett halvår senare, bekräftar infrastrukturminister Anna Johansson för DN att det var utredningen för brott mot rikets säkerhet som ledde till att hon sparkades.

 

Brutit mot riktlinjer

Maria Ågren har brutit mot Transportstyrelsens riktlinjer när det gäller åtkomst till system och servrar som gjort att hon ”röjt sekretessbelagda uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet”.

Enligt SVT Nyheter rör sig om en stor dataupphandling som gjordes 2015 där en databas med uppgifter om alla fordon i Sverige hamnade i Östeuropa.

I strafföreläggandet står det, enligt DN, att hon har gjort detta ”utan syfte att gå främmande makt tillhanda”.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev