Publicerad 12 mars 2021 - 09:46

Nu får civilminister Lena Micko svara på hur regeringen ser på Naturvårdsverkets och länsstyrelsen i Västra Götalands angiverisystem för att avslöja illegal jakt.  Foto: Boo Westlund

Riksdagsledamot: Ett angiverisystem för kontroll av medborgare

Premium

En kampanj för att få in anonyma anmälningar om illegal jakt för tankarna till hur man byggt upp angiverisystem i andra länder, för att utöva kontroll över sina medborgare. Den bakgrunden tecknas av riksdagsledamoten Annika Qarlsson (C) i en skriftlig fråga till civilminister Lena Micko (S), där hon undrar hur regeringen ser på länsstyrelsens och Naturvårdsverkets initiativ.

Ytterligare en riksdagsledamot engagerar sig nu i det som upprört så många jägare, Länsstyrelsen i Västra Götalands kampanj där människor uppmanas att anonymt ange jägare för illegal jakt.

Anmälningarna ska göras till länsstyrelsen, och inte till Polisen eller annan rättsvårdande myndighet, vilket är huvudsaken i Annika Qarlssons (C) fråga till civilminister Lena Micko (S).

 

Metoder ifrågasätts

Annika Qarlsson (C).

Qarlsson skriver att illegal jakt ska lagföras och bestraffas, men att frågan hon har gäller hur regeringen ser på hur rättsordningen i Sverige ska upprätthållas och av vem.

Hon börjar emellertid med att teckna en bakgrund där länsstyrelsens arbetsmetoder ifrågasätts. En uppmaning till medborgarna att ange varandra, och där länsstyrelsen utlovar full anonymitet för tankarna till angiverisystem som byggts upp för att utöva kontroll över sina invånare, skriver Annika Qarlsson.

 

Rättsligt stöd?

Efter en uppräkning av en lång rad myndigheter som ingår i rättsväsendet – bland andra Polisen, Åklagarmyndigheten och Sveriges domstolar – konstaterar Annika Qarlsson att länsstyrelserna inte ingår i rättsväsendet.

Länsstyrelsen i Västra Götalands kampanj som är finansierad av Naturvårdsverket får riksdagsledamoten att fundera på flera frågor. Och hon låter inte finansiären Naturvårdsverket komma undan:

”Hur sköts anonyma registreringar, hur avser länsstyrelsen att garantera sekretessfrågor för både anmälare och anmälda, hur säkerställs rättssäkerheten för jägare, finns det rättsligt stöd för Länsstyrelsen i Västra Götaland och Naturvårdsverket att agera på detta sätt, är anonyma anmälningar likt denna kampanj en önskvärd metod, och slutligen, har regeringen gett Naturvårdsverket och länsstyrelserna detta i uppdrag?”

 

Svar i riksdagen

Lena Micko (S).

Annika Qarlssons resonemang mynnar ut i en fråga till civilminister Lena Micko, där hon undrar om regeringen anser att en kampanj för anonyma anmälningar är i enlighet med länsstyrelsernas uppdrag.

– Om så inte är fallet, avser statsrådet att ta något initiativ? skriver Annika Qarlsson vars fråga ska besvaras i riksdagen den 17 mars.

 

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Så maxar du Svensk Jakts app

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram