Foto: Roger Arnefalk/Mostphotos

Rekordstor björnjakt i Jämtland och Västernorrland – tack vare spillningsinventeringen

I år får 200 björnar fällas i Jämtland och 75 i Västernorrland. Enligt Jägareförbundet Mitt Norrland beror den ökade tilldelningen på fjolårets björnspillningsinventering som visade att björnstammen var större än man tidigare trott.

I Mitt Norrland är tilldelningen rekordhög i år. 200 björnar får fällas i Jämtland och 75 i Västernorrland under licensjakten som pågår från den 21 augusti till 15 oktober, eller till dess kvoten är fylld.

– Det var ett mycket viktigt och bra beslut av länsstyrelserna att höja tilldelningen på licensjakten i år för att nå de beslutade förvaltningsmålen, något som Jägareförbundet Mitt Norrland länge har arbetat för. Vi vill att det ska vara en jämn avskjutning under 5 år som verkar för att nå mot förvaltningsmålen i respektive län, säger Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundet Mitt Norrland.

 

Självklara valet

Hon berättar vidare att Jägareförbundet Mitt Norrland arbetar för att licensjakten ska vara det självklara valet för att förvalta björnstammen, skyddsjakt ska användas vid behov, och inte som en förvaltningsmetod.

Så blir björnjakten 2021 – här finns besluten län för län

Det är flera förändringar i årets björnjaktsbeslut. Det är till exempel endast ett område i Västernorrland och åtta områden i Jämtland.

– Jaga med god etik, sunt förnuft och håll koll på länsstyrelsernas beslut, säger Gun Fahlander.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev