Resultatet av björninventeringen kommer förmodligen att innebära en ökad tilldelning inför höstens björnjakt. Foto: Johnny Olsson

Ökad björntilldelning i Västernorrland

I Västernorrland är björnstammen nästan dubbelt så stor som förvaltningsmålet.
– Nu måste målen ses över. Sedan är det olyckligt att resultatet kommer så långt efter att inventeringen är gjord, säger Peter Eriksson, rovdjursansvarig på Jägareförbundet Mitt Norrland.

Resultatet från björnspillningsinventeringen som genomfördes i Jämtland och Västernorrland under hösten 2015 visar att björnstammen i de båda länen låg kring 1179 björnar totalt.

– Nu bör vi se över våra mål och komma fram till hur många björnar vi vill ha i området, säger Peter Eriksson som är Rovdjursansvarig på Jägareförbundet Mitt Norrland.

I Västernorrland beräknades stammen till 387 björnar fördelat på 195 honor och 192 hanar.

 

Jägarna har engagerat sig

I länets förvaltningsplan för björn har målet varit att hålla en björnstam inom intervallet 180-220 djur. Länsstyrelsen anser att den målsättningen nu bör ses över och att inriktningen kommer att vara att bromsa de senaste årens ökningstakt. Det i sin tur kommer förmodligen att innebära en ökad tilldelning inför höstens björnjakt och några år framåt.

– Björnstammen har ökat ganska mycket i Västernorrland. Det vore önskvärt med inventeringar med jämna mellanrum, säger Peter Eriksson som menar att femåriga intervaller i inventeringen fungerar bra och i kombination med björnobsen så är det ett bra verktyg.

Peter Eriksson tycker dock det är olyckligt att resultatet kommer så långt efter det att inventeringen är gjord.

– Därför är det viktigt att det skapas rutiner nu som gör att man får inventeringsresultatet så fort som möjligt, säger Peter Eriksson som vill passa på att berömma jägarnas insats:

– Det är viktigt att vi berättar vilken bra inventering som är gjord och att jägarna har engagerat sig så bra. Jägarna har gjort ett fantastiskt jobb och bidragit till att vi nu har ett väldigt bra inventeringsresultat, slutar Peter Eriksson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev