Det har varit gynnsamma tider för björnstammen i Jämtland och Västernorrland. Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphoto

Stor ökning av björnstammen

Premium

Björnstammarna i Jämtlands och Västernorrlands län växer. Det visar spillningsinventeringen som gjordes hösten 2020.

Västernorrlands och Jämtlands län har nu presenterat resultatet från 2020 års björninventering.
Med förra höstens spillningsinventering i ryggen så beräknar länsstyrelsen och Naturhistoriska riksmuseet att björnstammen i de båda länen består av 1.472 individer.

Fördelningen könsmässigt är 935 honor och 537 hanar.

 

”Nöjda med resultatet”

– Vi är nöjda med resultatet av inventeringen. Tack vare Jägareförbundets jaktvårdskretsar fick vi in ett stort antal spillningsprover vilket ger ett väldigt bra underlag för att beräkna björnstammens storlek på ett tillförlitligt sätt, säger vilthandläggare Nicklas Rumm, vilthandläggare på Länsstyrelsen Jämtlands län.

Resultatet visar att stammen har ökat med nästan 25 procent jämfört med 2015. Då beräknades stammen bestå av 1.179 björnar.

Länsstyrelsen ger som möjlig förklaring till ökningen att andelen könsmogna honor i stammen är stor vilket ger hög tillväxttakt samt ett möjligt stort inflöde av björnar.

 

Högre tillväxttakt

Förvaltningsmålet i Jämtland ligger på 650 djur, med ett förvaltningsintervall om 500–800 björnar. I Västernorrland är samma siffra 200 djur, med ett förvaltningsintervall på 180–220 djur.

– Den höga andelen honor i stammen har sannolikt lett till en högre tillväxttakt än vad vi tidigare har beräknat. Björnjakten som bedrivs i dag fredar honor som åtföljs av ungar vilket betyder att en stor del av björnarna i björnstammen inte beskattas undantaget vid några få tillfällen vid skyddsjakt, säger Nicklas Rumm.

 

Vad händer med tilldelningen nu?

– Vi håller på att jobba med beslutet, men man kan räkna med en ökad tilldelning som matchar tillväxten. Kan inte nämna några siffror i nuläget. Vi har följt forskningens råd för att kunna bromsa tillväxten, men dessa råd verkar inte stämma. En tätare inventering skulle vara önskvärt eftersom det är svårt att kalibrera stam och tilldelning när cyklerna är på fem år, säger Nicklas Rumm.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev