Regeringens uppdrag tydligt – Sverige ska klara EU:s krav med ett referensvärde på 170 vargar

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att utreda och lämna förslag på ytterligare förvaltningsåtgärder för varg. Målet med uppdraget är att Sverige ska klara och bibehålla gynnsam bevarandestatus vid ett referensvärde på 170 vargar.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). Foto: Kristoffer Pettersson

Landsbygds- och infrastrukturdepartementet med landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i spetsen vill se förslag på förvaltningsåtgärder som klarar EU:s krav vid ett referensvärde på 170 vargar. Referensvärdet för varg ska rapporteras under 2025.

Positiv utveckling

Regeringen avser att Sverige i samband med rapporteringen enligt artikel 17 i art- och habitatdirektivet under 2025 ska rapportera ett referensvärde om 170 individer för gynnsam bevarandestatus gällande populationsstorlek för den svenska vargstammen. Den svenska vargstammen har under 2000-talet haft en positiv populationsutveckling och en sjunkande inavelsgrad. Dessutom har vargstammen de senaste åren utökat sitt utbredningsområde påtagligt”, skriver regeringen som skäl för sitt beslut.

Påverkat inaveln

Invandringstakten av vargar från den finsk-ryska vargpopulationen har också under de senaste femårsperioderna varit högre än den utsatta lägstanivån, och det har även påverkat inavelsgraden i den svenska vargstammen.

”Regeringen gör därför bedömningen att den svenska vargstammen behöver och kan minskas för att minska den negativa påverkan vargen har på exempelvis tamdjursägare, och att det finns ett vetenskapligt underlag för detta”, skriver regeringen i sitt beslut.

Det krävs

Naturvårdsverket har sedan tidigare lämnat sin bedömning av vad som krävs för att sänka referensvärdet till 170 vargar. Enligt Naturvårdsverket krävs följande:

• Att i genomsnitt 2–3 invandrade individer med östligt ursprung etablerar sig i populationen varje tioårsperiod.

• Att födslotal och dödlighet i populationen inte försämras jämfört dagens nivåer.

• Att det bedrivs en, i relation till nivån i referensvärdesspannet, allt ökande grad av ytterligare individbaserad och mer resurskrävande vargförvaltning, avseende bland annat genetisk provtagning och analyser som grund för beslut.

• Att referensvärdet kan vara i den lägre delen av intervallet om övervakning och förvaltning av populationen individbaseras ytterligare.

Kostnader och tidsplan

Regeringen ger också Naturvårdsverket i uppdrag att beräkna kostnader och presentera en tidsplan, för att vid behov genomföra de åtgärder myndigheten ser som nödvändiga. Målet är klart utpekat, den svenska vargstammen ska klara av att bibehålla gynnsam bevarandestatus vid ett referensvärde på 170 individer.

Var väntat

Jaktvårdskonsulent Gunnar Glöersen.

– Det var ett förväntat uppdrag. Inte så mycket nytt egentligen, mer än att Naturvårdsverket nu får det formella uppdraget av regeringen, där kostnader och tidsplan också ska redovisas, säger Gunnar Glöersen, Jägareförbundets rovdjursexpert.

Hela regeringsbeslutet kan du läsa här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev