Kjell-Arne Ottosson (KD) har frågat inrikesminister Mikael Damberg hur han tänker agera för att inte skyttar ska bli av med sina licenser. Foto: Lars-Henrik Andersson och Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringen trotsar riksdagen – tidsbegränsade vapenlicenser blir kvar

Regeringen har inte för avsikt att göra som riksdagsmajoriteten beslutat och avskaffa de tidsbegränsade vapenlicenserna. Det framgår i ett svar från inrikesminister Mikael Damberg (S) på skriftliga frågor som ställts av moderata och kristdemokratiska riksdagsledamöter.

Kjell-Arne Ottosson (KD) har frågat inrikesministern hur han ska agera för att inte skyttar ska bli av med sina licenser. Sten Bergheden (M) vill veta vad Mikael Damberg ämnar göra för att inte skyttar med tidsbegränsade licenser ska bli av med sina vapen på grund av att de inte kunnat träna och skjuta som brukligt på grund av pandemin.

 

Tidsbegränsning kvar

Ministern försöker inte på något sätt dölja att regeringen inte tänker göra som riksdagen vill, vilket majoriteten uttalat i ett så kallat tillkännagivande. Att slopa tidsbegränsade licenser för helautomatiska vapen eller flerskotts enhandsvapen är inte aktuellt, skriver Mikael Damberg i sitt svar.

Han motiverar det med att sådana vapen är särskilt stöldbegärliga, särskilt farliga och att syftet med de tidsbegränsade licenserna är att säkerställa att de inte hamnat i orätta händer, och används i kriminella syften.

Regeringen avser alltså att kravet på förnyade licenser vart femte år inte bör slopas, framhåller Mikael Damberg.

 

Fråga om demokrati

I ett mejl till Svensk Jakt kommenterar Kjell-Arne Ottosson ministerns svar. Han tycker det är anmärkningsvärt att inte regeringen avser att följa riksdagens beslut, och noterar att det numera inte ens döljs i en utredning utan sägs rakt ut.

– Vad är det för demokrati? Min motion om att riksdagen ska återfå makten blir återigen mycket aktuell, skriver Kjell-Arne Ottosson.

 

Pandemins effekter

Sten Bergheden (M).

På frågan från Sten Bergheden konstaterar Mikael Damberg att det är viktigt att pandemin inte får orimliga konsekvenser för laglydiga vapenägare. För att det inte ska bära iväg i den riktningen ska han fortsätta att följa frågor inom vapenområdet för att vapenägarna inte i onödan ska drabbas på grund av pandemins effekter på samhället.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev