Regeringen avstår från att informera EU-domstolen om hur svensk domstol tolkar EU:s direktiv vad gäller licensjakt på varg. Foto: Mostphotos

Regeringen svarar inte EU om vargjakt

Regeringen avstår från att informera EU-domstolen om hur svensk domstol tolkar EU:s direktiv vad gäller licensjakt på varg.

Ärendet gäller en fråga från Finlands högsta förvaltningsdomstol som har begärt att EU-domstolen tolkar om vargjakt kan bedrivas i det man kallar ”stamvårdande syfte”, som ett undantag från EU:s direktiv och förordningar.

 

Kan påverka Sverige

Jakten ska bedrivas för att bland annat värna älgjakten, skydda hundar och motverka skyddsjakt.

Jaktbeslutet överklagades till förvaltningsdomstolen av Finlands motsvarighet till Naturskyddsföreningen, och det är inför ett avgörande där man begärt ett förhandsbesked från EU-domstolen.

EU-domstolens bedömning kan komma att påverka svensk rovdjursförvaltning, eftersom Finlands motiv till att bevilja vargjakt är lika dem som Högsta förvaltningsdomstolen slog fast när man konstaterade att licensjakt på varg kan bedrivas i Sverige.

När EU-domstolen får förfrågningar av det här slaget erbjuds medlemsländerna att yttra sig, något som den svenska regeringen nu avstår ifrån.

 

Ingen motivering

Enligt Anna Falk, som är biträdande chef på UD:s rättsenhet, lämnas ingen motivering till regeringens beslut.

Man kunde ju annars tänka sig att regeringen skulle tagit vara på tillfället att informera EU-domstolen om hur Sveriges högsta rättsinstans argumenterar i sitt utslag, där man konstaterar att licensjakt på varg utan hinder av EU:s direktiv kan bedrivas i vårt land.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev