söndag 19 augusti

Publicerad 9 februari 2018 - 14:55

EU-domstolen ska svara allmänt på den finska domstolens förfrågan, men först ska en generaladvokaten lämna förslag till avgörande. Foto: Mostphotos

EU-domstolen ska svara allmänt på den finska domstolens förfrågan, men först ska en generaladvokat lämna förslag till avgörande. Foto: Mostphotos

Finska EU-frågor kan påverka svensk vargjakt

Frågor till EU-domstolen om hur art- och habitatdirektivet ska tolkas kan få återverkningar på den svenska vargjakten. Förfrågan om ett förhandsavgörande kommer från Finlands Högsta förvaltningsdomstol.

Det särskilda fallet gäller en dispens för vargjakt i Savolax där finska myndigheter beslutat att sju vargar får fällas i så kallat stamvårdande syfte.

Finlands Högsta förvaltningsdomstol vill bland annat ha EU-domstolens tolkning av om undantag för vargjakt kan beviljas ”i stamvårdande syfte på ansökan av enskilda jägare” för att värna älgjakten, minska tjuvjakten, öka allmänhetens säkerhet och minska risken för att hundar vargdödas.

 

Ett allmänt uttalande

Gunnar Glöersen. Foto: Jan Henricson

Enligt Jägareförbundets rovdjursansvarige Gunnar Glöersen skiljer sig den finska vargförvaltningen på flera punkter från den svenska, men EU-domstolens tolkning av direktivet kan ändå få återverkningar på den svenska vargjakten.

– Risken finns, men var det här tar vägen är omöjligt att sia om i dagsläget. Det beror helt och hållet på om de som ska tolka direktivet vid EU-domstolen förstår vidden av problematiken, säger Gunnar Glöersen.

 

”Domstolen får inte uttala sig om den finska vargjakten, om de har gjort rätt eller fel i sina beslut. Istället ska de göra ett allmänt uttalande om vilka möjligheter direktivet ger för att bland annat skydda tamdjur genom att jaga varg, och det ska gälla alla medlemsländer.”

 

EU-domstolen ska svara allmänt på den finska domstolens förfrågan, men först ska generaladvokaten lämna förslag till avgörande.

– Domstolen får inte uttala sig om den finska vargjakten, om de har gjort rätt eller fel i sina beslut. Istället ska de göra ett allmänt uttalande om vilka möjligheter direktivet ger för att bland annat skydda tamdjur genom att jaga varg, och det ska gälla alla medlemsländer, säger Gunnar Glöersen.

 

Jakt med löshund

I den finska förvaltningsdomstolens frågor finns funderingar kring omständigheter som Högsta förvaltningsdomstolen i Sverige använde för att motivera undantag och tillåta jakt, i sin prejudicerande dom i december 2016.

Då slog man bland annat fast att den täta vargstammen påverkar möjligheterna till att bedriva såväl älgjakt som jakt med löshund, samt att licensjakt på varg bidrar till att minska människors oro, ökar acceptansen för vargen och i förlängningen minskar den illegala jakten.

Intresseorganisationer som Svenska Jägareförbundet har inte möjlighet att påverka processen i EU-domstolen. Däremot kan enskilda länders regeringar ta initiativ.

– Hypotetiskt kan man tänka sig att den svenska regeringen går in för att försvara vår Högsta förvaltningsdomstols utslag, säger Gunnar Glöersen.

 

”Jägareförbundet ska fortsätta arbeta för är att vi ska ha en långsiktig förvaltning av rovdjursstammarna, och det gäller inte minst vargen.”

 

Kommer då Jägareförbundet att på något sätt agera för att försöka påverka den svenska regeringen att utnyttja sin möjlighet att intervenera i EU-domstolen i det finska fallet?

Bo Sköld

Bo Sköld Foto: Martin Källberg

– Det är klart att vi kommer att agera, men i nuläget är det för tidigt att säga hur vi ska gå vidare. Styrelsen har haft uppe frågan och kommer att fortsätta att diskutera saken de närmaste dagarna. Jägareförbundet ska fortsätta arbeta för är att vi ska ha en långsiktig förvaltning av rovdjursstammarna, och det gäller inte minst vargen, säger förbundets generalsekreterare Bo Sköld.

Bo Sköld ser en risk i att EU-domstolen kan komma att tolka direktivet på ett sätt som är negativt för den svenska vargjakten.

– Samtidigt menar jag att domstolen måste se på frågan i ljuset av beslutet som nyligen togs i EU-parlamentet där kommissionen bland annat uppmanas att ändra skyddsstatusen för arter som nått gynnsam bevarandestatus.

 

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Senaste från Annonstorget

  Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Ulf Lindroth
  Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör tipsar och testar
  Så blir älgjakten i höst
  Besluten län för län
  Opinion
  Här förs debatten i Jägarsverige
  Jägarnas annonstorg
  Hundar, prylar och jaktmark
  Drömjakt
  Här finns någonstans att jaga
  Byggtips!
  Så bygger du en hundgård
  Hundfaror
  18 saker som är giftiga för hunden
  Provläs Svensk Jakt
  Bläddra i senaste numret
  Svensk Jakt på Messenger
  Följ oss via Messenger
  För inloggade!
  Bygg ditt eget jakttorn

  Mest läst

   Samtidigt på JaktPlay

   Nytt jaktår!

   Vilken jaktform ser du mest fram emot under det nya jaktåret?

   Vildsvin!
   Vad kan du om vildsvin och vildsvinsjakt?
   Rådjursjakt!
   Vad har du för kunskaper om rådjursjakt med hund?
   Viltolycka!
   Hur gör du när en viltolycka inträffar?
   Tio frågor
   Om lodjur och lodjursjakt
   Tio frågor
   Vad kan du om vargar och vargjakt?
   Jakttider!
   Kan du din jakttabell?
   Tio frågor!
   Vad kan du om våra predatorer?
   Är du jägare?
   Har du rätt kunskaper?
   Jakthundar!
   Känner du igen jakthundraserna?
   Fåglar!
   Känner du igen fåglarna?
   Rävkunskap
   Vad vet du om rävar och rävjakt?
   Älgjakt!
   Kan du något om älgar och älgjakt?
   Är du viltvårdare?
   Testa dina kunskaper om viltvård.
   Spårkunskap
   Vad kan du om spår och spårtecken?

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se