Livsmedelsverket ska på uppdrag av regeringen ta fram förslag på hur försäljningen av vildsvinskött kan underlättas.

Livsmedelsverket ska på uppdrag av regeringen ta fram förslag på hur försäljningen av vildsvinskött kan underlättas. Foto: Olle Olsson

Regeringen öppnar för småskalig försäljning av vildsvinskött

Regeringen vill förenkla reglerna för småskalig försäljning av vildsvinskött. Det säger Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till TV4.

Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinskött direkt till konsumenter och företag. Det anser Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund. Organisationerna lämnade därför i våras in ett gemensamt förslag till regeringen där man föreslår lättnader i nuvarande lagstiftning.

Förslaget innebär att jägare efter genomförd utbildning ska ha rätt att sälja vildsvinskött och det kan enligt de båda förbunden gynna såväl jägare som jordbrukare och konsumenter.

 

Kan förenklas

Och i dag säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till TV 4-nyheterna att regeringen ger Livsmedelsverket i uppdrag att utreda hur reglerna för försäljning av vildsvinskött kan förenklas.

– Livsmedelsverket ska ta fram förslag på hur vi kan underlätta för konsumenter att få tag på vildsvinskött och hur försäljningen av vildsvinskött kan förenklas för jägarna. Samtidigt måste vi bibehålla en god och hög livsmedelssäkerhet, säger Sven-Erik Bucht till TV 4-nyheterna.

 

Jägareförbundet: En framgång

– Eftersom vi arbetat med frågan under flera år är detta en framgång, även om vi hade velat gå fram lite snabbare än regeringen, säger Jägareförbundets kommunikationschef Magnus Rydholm i ett pressmeddelande.

Fakta

Det fälls numera över 100.000 vildsvin årligen i landet och det är alltså betydligt fler än de drygt 80.000 älgar som skjuts i Sverige på ett år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev