Foto: Olle Olsson

Regeringen går emot sameby – tillåter fortsatt hundträning

Premium

Regeringen ger klartecken till fortsatt hundträning utanför fredningstiden för ripa på särskilda områden i Jämtlands län.

Sedan 2007 har länsstyrelsen i Jämtlands län tillåtit hundträning utanför fredningstiden för fjäll- och dalripa på särskilt avsatta hundträningsområden under perioden 16 augusti–20 april.

Regeringen: Samebyns älgjakt inget skäl till stoppad småviltjakt

Inför årets jaktsäsong överklagade Mittådalens sameby länsstyrelsens beslut. Samebyn anser att det saknas stöd i rennäringslagstiftningen att upplåtelse för småviltsjakt / fiske också ska omfatta områden för hundträning. Vidare anser Mittådalens sameby att villkoret innebär ett omotiverat undantag från de tider som anges i lagen om tillsyn över hundar och katter.

Breton-SM inställt när sameby vill avlysa provområden

Samebyn hävdar dessutom att det ”föreligger en stor sannolikhet att samebyn drabbas av skada / olägenhet såväl under hösten som våren. Den skada som samebyn drabbas av är såväl av ekonomisk karaktär som risker för renens djurvälfärd” på grund av hundträningen.

 

Ingen olägenhet

Länsstyrelsen i Jämtlands län skriver ett yttrande att vare sig småviltjakt eller hundträning innebär en olägenhet för rennäringen eller utgör ett besvärande intrång i samebymedlemmars egen rätt till jakt.

Regeringen säger nej till sameby – får inte avlysa områden för älgjakt

Vidare uppger myndigheten att hundträningen inte strider mot lagen om tillsyn över hundar och katter. ”Enligt denna bestämmelse får hundar som jagar fågel utan att förfölja vilt användas vid jakt och jaktträning i Jämtlands län under perioden 16 augusti–30 april. Länsstyrelsen får medge att hund används vid jakt, även om renar befinner sig inom ett område där renskötsel får ske”, skriver myndigheten.

 

Överklagade till regeringen

Men Mittådalens sameby lät sig inte nöjas med detta utan överklagade länsstyrelsens beslut till regeringen. Samebyn yrkade i första hand att regeringen ska upphäva beslutet i den del som avser hundträning inom samebyns område. I andra hand yrkades att villkoret ska ändras på så sätt att hundträning endast får ske efter samebyns medgivande.

Nej till att upplåta småviltjakt – sameby fick delvis rätt av regeringen

Men regeringen går på länsstyrelsens linje och säger nej till samebyns båda yrkanden. Regeringen skriver i beslutet att den inte ifrågasätter att hundträningen kan orsaka viss olägenhet för renskötseln men den anser inte att träning utanför fredningstiden för ripa på särskilda hundträningsområden innebär avsevärd olägenhet för renskötseln.
Samebyns överklagande avslås därför.

Beslutet är undertecknat av näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev