fjälljakten

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) står fast vid beslutet att ge svenska jägare förtur till småviltjakten på statens mark ovan odlingsgränsen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Regeringen backar inte från beslutet om fjälljakt

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) tänker ta strid för sitt beslut att ge svenska jägare förtur till småviltjakten på statens mark ovan odlingsgränsen.
– Det här handlar om att värna rätten för jägare som är bosatta i Sverige, säger Bucht.

Det är inte första gången Kommerskollegiet reagerar mot beslut att låta svenska jägare ha förtur till fjälljakten. Senast var för drygt tio år sedan.

Upprinnelsen var beslutet i april 2006 då länsstyrelsens rennäringsdelegation tog beslut om att senarelägga ripjakten för alla utländska jägare med två veckor. För att få jaga måste de ha guide eller jaga som gäster tillsammans med en svensk jägare.

 

Överklagades av företagare

Länsstyrelsens beslut överklagades till Kommerskollegium av tre turistföretagare i Arjeplogsfjällen. Kollegiet ansåg att länsstyrelsens beslut kunde stå i strid med EG-rätten
Året efter ändrades reglerna, efter ett brev från EU-kommisstion, och dessutom beslutade Justitiekanslern, JK, att länsstyrelsen skulle betala böter till ett antal turismföretagare som ansåg sig ha blivit drabbade av de striktare reglerna för utländska jägare.

 

Backar inte

Regeringen väntas den här gången inte backa från sitt beslut, trots kritik från Kommerskollegium.
– Jag noterar att Kommerskollegiet har en annan åsikt än regeringen och riksdagen. Det här förändrar inte regeringens beslut. Det här handlar om att värna rätten för jägare som är bosatta i Sverige, säger Sven-Erik Bucht i en skriftlig kommentar till Svensk Jakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev