Det mest uppseendeväckande med de fällda vargarna i årets licensjakt, är en ovanligt hög andel kryptorkida hanar. Foto: Olle Olsson

Rapport om vinterns licensjakt på varg klar

Premium

Ingen av de fällda vargarna under vinterns licensjakt hade gamla skottskador, men ovanligt många var kryptorkida, visar obduktionerna utförda av Statens veterinärmedicinska anstalt.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, skriver i sin rapport om vinterns licensjakt på varg att av de totalt 27 vargar som fälldes, var 12 vuxna djur och 15 knappt ettåriga ungvargar.

17 av de fällda djuren var hanar, 10 av dessa var födda år 2020. De resterande 10 djuren var följaktligen honor, varav hälften var födda 2020.

 

Vikter

Kroppsvikterna varierade mellan knappt 27 kilo och drygt 54 kilo, den vikten tangerar de högst noterade kroppsvikterna hos varg i landet.

Rekordvarg fälld när hela tilldelningen fylldes på ett par timmar

Vid obduktionerna hittades flera fall av lindriga bettfel, tandskador och revbensskador.

Sju av hanvargarna var kryptorkida. En av vargarna hade båda testiklarna i bukhålan, tre vargar hade höger testikel antingen i bukhålan eller i ljumsken. Lika många hade vänster testikel antingen i bukhålan eller i ljumsken.

 

Högre andel

Medelvärdet för sammanlagt 308 undersökta hanvargar mellan år 2007 och 2020 var 6,5 procent kryptorkida. I år var andelen 41 procent (7 av 17 skjutna hanvargar).

”Detta är en mycket högre andel kryptorkida än tidigare noterat”, skriver SVA i rapporten, och tycker att släktskapet för vargar med denna defekt är intressant att studera.

 

God hälsa

Några gamla skottskador hittades inte hos de fällda vargarna och heller inga trikiner eller skabbangrepp. Undersökningarna av eventuell förekomst av dvärgbandmask är inte klara ännu.

SVA anser att djuren uppvisade en god hälsa och de flesta var i medelgott hull. I djurens maginnehåll återfanns allt från gräs, fjädrar och benrester, till mus, rådjur, vildsvin och älg. Åtta av vargarna hade tom magsäck när de sköts.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev