Hälsan hos de vargar som fälldes under licensjakten 2023 beskrivs som god. Foto/arkivbild: Lars-Henrik Andersson

Lista: Skjutna vargar undersökta – inga spår av tidigare skottskador

Totalt sköts 57 vargar, fördelat på 14 revir, under licensjakten 2023. Nu har Statens veterinärmedicinska anstalt undersökt samtliga vargar – och konstaterar att hälsoläget över lag är gott.

Fällda vargar undersöks av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Bland annat undersöks hälsostatus, ålder och om det finns spår av tidigare skottskador. Nu är undersökningen av de vargar som fälldes under årets licensjakt klar.

Kön och ålder

Av de 57 vargarna var 29 honor, varav 16 vuxna. Av hanarna var 14 vuxna, av totalt 28 fällda.
Totalt 25 vargar bedömdes vara födda under våren 2022. Av dessa var 13 hanar och 12 honor. Åldersbedömningen av två vargar har bedömts som osäker och kommer att avgöras genom en tandrotsundersökning.

Spår av dräktighet

SVA har konstaterat att två av de 28 hanarna hade den, bland svenska vargar vanliga, testikeldefekten kryptorkism. De konstaterar också att sex av de vuxna honorna visade spår av att tidigare ha varit dräktiga.
Medelvikten för samtliga vargar var 34,7 kilo

Grankvist i lungan

Vidare i rapporten beskriver SVA vilka fynd de gjort – och inte gjort. ”Ett lindrigt bettfel noterades samt några äldre skador, dels på revben, dels en äldre fraktur av ett överarmsben, samt två frakturer på tassar. En njurcysta noterades hos en vuxen tik. I lungan hos en hane påträffades en liten grankvist som andats in. Ingen fälld varg hade äldre skottskador.”

Gott hälsoläge

Två vargar noterades ha tecken på skabb, men hälsoläget bland de skjutna vargarna beskrivs över lag som gott. ”Sammanfattningsvis är hälsoläget över lag gott för de undersökta vargarna och de fynd som gjorts följer mönstret för vad som setts tidigare hos svenska vargar”.

Till sist framhålls att undersökningen av förekomst av dvärgbandmask inte är avslutad när rapporten publiceras.

 

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev