På knappt två timmar fälldes hela tilldelningen för Andåreviret. Foto: Olle Olsson

Rekordvarg fälld när hela tilldelningen fylldes på ett par timmar

Premium

Licensjakten var en snabbt avklarad affär i Andåreviret, Hälsingland. På bara ett par timmar fälldes hela tilldelningen på sex vargar, varav en rekordtung hanvarg. Frågan är dock om ens hälften av vargarna i reviret nu är fällda?

På söndagsmorgonen hade nio vargar ringats in med lapptyg i jaktområdet för Andåreviret. Förarbetet som gjorts av spårarna var enormt och de jaktliga förutsättningarna kunde tack vare dem inte vara bättre. Dessutom rådde perfekta yttre förutsättningar för vargjakt med några minusgrader och nysnö.

Vargjakt: Så jagar du med lapptyg

På förmiddagen gick spårare in efter vargarnas inspår i ringen och en dryg timme senare var vargarna stötta ur sina legor.

 

Foto: Olle Olsson

Nästan omedelbart gick de första vargarna i pass och tre vargar fälldes på mycket kort tid innanför lapptyget. Dryga timmen senare var ytterligare två vargar fällda inne i ringen. Då hade tre vargar observerats när det gått ut genom lapptyget och dessutom fanns ytterligare en varg kvar innanför lapptyget när jakten blåstes av.

– Jag hörde hur tre vargar ylade utanför ringen och hur en fjärde svarade dem innanför lapptyget, berättar en av spårarna, innan han vände tillbaka till skogen för att plocka ner lapptyget igen.

 

Två vargar

Några kilometer därifrån hade dessutom ytterligare två vargar från Andåreviret ringats in, och en av dem sköts innan länsstyrelsens tilldelning om sex vargar var fälld. En yngre tikvarg, enligt en preliminär bedömning.

 

Länsstyrelsens naturbevakare Sone Persson besiktar den rekordstora vargen. Foto: Olle Olsson

Länsstyrelsen i Gävleborgs län besiktigade fem av vargarna som sköts när Svensk Jakt var på plats. Och en av vargarna, alfahanen, vägde hela 54,8 kilo. Det kan mycket väl vara den största varg som fällts i landet under modern tid.

 

54,8 kilo vägde hanvargen. Foto: Olle Olsson

De övriga tre vargarna var ungvargar, enligt en preliminär bedömning födda på våren 2020. Även de var ovanligt stora där den tyngsta ungvargen vägde hela 42 kilo.

Bland de vargar i Andåreviret som klarade årets licensjakt återstår därmed alfatiken plus minst fyra vargar till. Dessutom springer vargar med okänd härstamning kors och tvärs igenom Andårevirets gränser. Årets beslutade licensjakt kommer därmed få marginell effekt inom reviret.

Ingen utökad vargjakt innan den juridiska processen är klar

– Det är fullständigt bedrövligt av länsstyrelsen i Gävleborg län att ge den här tilldelningen. Det springer vargar överallt och så får vi skjuta bara sex. Det kommer inte göra någon som helst skillnad här, konstaterar en lokal jägare.

Juristen om utökad vargjakt: ”Länsstyrelsen kan fatta beslut redan i dag”

Den sjätte vargen som fälldes i Andåreviret var en av de två vargar som dödade en american foxhound i samband med vargjakt på lördagen. Hunden släpptes tillsammans med ytterligare en hund i tron att en ensam varg gått ur legan. Dessvärre kom den ena hund lite före den andra hunden och mötte där tyvärr två vargar som låg i daglega.

På söndagen hade de två vargarna återigen ringats in och efter en kortare jakt sköts den ena av dem.

 

Läs även

Nytt beslut: Vargjakten utökas

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev