Arkivfoto: Kjell-Erik Moseid

Rapport om illegal vargjakt höll inte vid granskning

Premium

Den rapport från Skandulv som uppges visa att den illegala jakten på varg ökar i Sverige har fortfarande inte publicerats. Rapporten måste först omarbetas för att sedan eventuellt hålla för publicering i en vetenskaplig tidskrift.

Turerna kring det som kan komma att bli en forskningsrapport om illegal jakt på varg har varit många. Rapporten har i olika sammanhang använts som en sanning av såväl Naturvårdsverket som i olika medieuppgifter. Men än så länge har rapporten inte godkänts vid en faktagranskning och den är heller inte tillgänglig för allmänheten.

 

20 procent

I februari i år framkom uppgifter i Sveriges Radios program Kaliber att så mycket som 20 procent av vargstammen i Sverige skjuts illegalt varje år.

I inslaget intervjuades vargforskaren Olof Liberg som där hänvisade till en kommande rapport från Skandulv som, han uppgav, visade detta. Enligt Kalibers program skulle rapporten ”publiceras inom kort i en vetenskaplig tidskrift”.

 

Kan refuseras

I mars, några veckor efter Kalibers program, intervjuades Olof Liberg av Svensk Jakt. Rapporten hade då fortfarande inte publicerats i någon vetenskaplig tidskrift.

Rapport om illegal vargjakt dröjer

Olof Liberg.

– Det kan ta en jäkla tid. Allt i från en månad till fyra, fem månader. Och det händer också att rapporterna refuseras av de internationella vetenskapstidningarna, sa Olof Liberg.

Han nekade vidare på direkt fråga att rapporten skulle ha blivit refuserad.

 

Inte skickats in

Tre månader senare, i juni 2019, försökte Svensk Jakt åter ta del av den omtalade rapporten om illegal vargjakt. Då uppgavs plötsligt att rapporten inte ens skickats in till någon tidskrift ännu.

Rapport om illegal vargjakt fortsätter dröja

– Artikeln ska snart skickas in till en vetenskaplig tidskrift, men detta har ännu inte skett. Därefter kan det ju ta en viss tid eftersom den ska fackgranskas, så jag kan inte svara på huruvida den publiceras och i så fall när, sa Mikael Jansson, presschef vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

 

Måste revideras

När Svensk Jakt i november, drygt fyra månader senare, åter tar kontakt med Mikael Jansson vid SLU står det klart att rapporten om illegal vargjakt har skickats in till en vetenskaplig tidskrift, men att den inte höll vid faktagranskning.

Och läget är alltså fortsatt oklart om och i så fall när den kommer att publiceras.

– Tyvärr tar det väldigt lång tid när vetenskapliga uppsatser måste revideras och åter skickas ut i peer review-processen, säger Mikael Jansson.

 

Ingen offentlig handling

Enligt Skandulvforskarna visar rapporten att så mycket som 20 procent av den svenska vargstammen skjuts illegalt. Det skulle i så fall handla om ett 60-tal illegalt skjutna vargar varje år. Men hur forskarna kommit fram till detta är fortfarande oklart eftersom en opublicerad forskarrapport inte är att betrakta som en offentlig handling och därmed kan till exempel inte en journalist begära ut och ta del av rapporten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev