Forskare har under lång tid hävdat att den illegala jakten på varg ökar i Sverige, och hänvisar till en kommande rapport kring detta. Men rapporten dröjer. Foto: Kjell-Erik Moseid

Rapport om illegal vargjakt fortsätter dröja

Premium

I ett års tid har vargforskare vid Skandulv sagt att den illegala jakten på varg ökar i Sverige. Forskarna hänvisar till en kommande rapport kring detta. Men rapporten har fortfarande inte fackgranskats och Sveriges lantbruksuniversitet kan heller inte säga om den kommer att publiceras.

Enligt Skandulvforskarna visar rapporten att så mycket som 20 procent av den svenska vargstammen skjuts illegalt varje år. Det skulle i så fall handla om ett 60-tal illegalt skjutna vargar varje år. Men det är alltså fortfarande omöjligt att ta del av rapporten, detta eftersom den ännu inte är vetenskapligt godkänd.

En opublicerad forskarrapport är heller inte att betrakta som en offentlig handling och därmed kan till exempel inte en journalist begära ut och sedan ta del av rapporten.

 

”Ta en jäkla tid”

I en intervju med Svenskjakt.se publicerad den 15 mars i år sa vargforskaren Olof Liberg:

Olof Liberg.

– Det kan ta en jäkla tid. Allt ifrån en månad till fyra, fem månader.  Det händer också att rapporterna refuseras av de internationella vetenskapstidningarna, säger Olof Liberg.

Olof Liberg nekade vidare till att rapporten har refuserats.

 

”Ska snart skickas in”

När Svensk Jakt nu, drygt tre månader efter intervjun med Olof Liberg, vänder oss till Sveriges lantbruksuniversitets presstjänst och efterfrågar rapporten får vi till svar att det fortfarande inte publicerats i någon vetenskaplig tidskrift. Faktum är att den inte ens har skickats till någon tidskrift.

– Artikeln ska snart skickas in till en vetenskaplig tidskrift, men detta har ännu inte skett. Därefter kan det ju ta en viss tid eftersom den ska fackgranskas, så jag kan inte svara på huruvida den publiceras och i så fall när, svarar Mikael Jansson som är presschef vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev