Publicerad 12 november 2018 - 13:34

Nationalsymbolen älgen ska offras på granskogens altare, kommenterar Jägareförbundets Daniel Ligné Skogsstyrelsens senaste utspel. Foto: Johnny Olsson

Propagandakrig om älgstammen

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen och kritiserar dagens förvaltningssystem. Myndigheten anser att skogsägarna har svårt att få inflytande över ”det faktiska jakttrycket.” Det framgår av en färsk rapport från Skogsstyrelsen. En rapport som bland andra Naturskyddsföreningen och skogsbolagen varit med om att ta fram.

Naturskyddsföreningen har dock reserverat sig mot rapporten. För tillfället pågår rena propagandakriget om älgförvaltningen i allmänhet och älgstammens numerär i synnerhet.

Skogsstyrelsen har i samverkan med skogsnäring, forskning och Naturskyddsföreningen tagit fram flera förslag på hur svensk skogsproduktion skulle kunna bli effektivare. I rapporten ges bland annat förslag på hur skogsskadorna kan minska, en förändrad klövviltsförvaltning, och hur man kan sköta skogen för högre tillväxt och stärkta miljövärden.

 

Ökad efterfrågan

– Allt talar för att efterfrågan på skogsråvara kommer att öka där skogen kommer att spela en stor roll i omställningen till ett fossilfritt samhälle, säger Erik Normark, skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen och rapportförfattare.

Några av förslagen för att öka produktionen är enligt Skogsstyrelsen en snabb anpassning av mängden klövvilt för att minska skadorna av viltets bete i skogen.

 

”Viktiga delar”

Så här står det i rapporten:

”Skogsbruket ser älg och annat klövvilt som viktiga delar av skogens värden, men vill att foderresurser och viltstammar är i balans. Skogsbruket tolererar betydande skador och ett gemensamt mål är att det ska vara möjligt att föryngra skogsmarken i hela Sverige med lämpligt trädslag.”

Vidare står att läsa: ”Skogsägarnas roll i förvaltningen förefaller alltför tillbakadragen med tillhörande svårigheter att få inflytande över det faktiska jakttrycket som påverkar möjligheter till ett aktiv- och ståndortsanpassad skogsskötsel på berörd fastighet.”

 

Föreslår halvering

Rapporten föreslår en halvering av älgstammen.

”För att kunna åstadkomma balans mellan de i dag för stora klövviltstammarna, foderutbudet, skogsskadorna och klövviltsolyckorna i trafiken finns det bara en möjlighet och det är genom en kraftfull minskning av klövviltspopulationerna. En halvering av älgstammen skulle lägga Sverige i samma älgtäthetsnivå som Lettland men ändå ha en bra bit ner till finländsk nivå.”

 

”Ett hot”

– Skogsskadorna är ett hot mot Sveriges utveckling, säger Erik Normark och fortsätter:

– Samtidigt vill vi ha jägarna med oss, det är de som ska göra jobbet.

Rapporten föreslår att byta namn på älgförvaltningsområdena till klövviltförvaltningsområden för att skapa förutsättningar för ett helhetsgrepp om klövviltstammarna, inklusive vildsvin.

Vidare föreslås att älgbetesinventeringen ska bekostas av staten.

 

På remiss

Förslagen i rapporten som släpps i dag ska remitteras. Under remisstiden, november till januari, ska förslagen lyftas på seminarier som hålls på fyra orter runt om i landet: Skellefteå, Växjö, Örebro och Östersund.

De slutgiltiga förslagen beräknas vara färdiga i en sista rapport som släpps mars-april 2019.

 

Till motangrepp

Jägareförbundet går till kraftigt motangrepp och anser att en målsättning att halvera älgstammen är helt oacceptabel.

Daniel Ligné, Jägareförbundet. Foto: Madeleine Lewander

– Skogsstyrelsen beställde redan 2008 skogliga konsekvensanalyser för att se hur den svenska skogsproduktionen kunde utvecklas. I dessa analyser var det övertydligt att skogsbruket i alldeles för hög utsträckning föryngrade med fel trädslag och inte skötte sina ungskogar optimalt. I dag, tio år senare, står det klart att Skogsstyrelsen misslyckats kapitalt med att förändra denna utveckling. Tvärtom ser det ännu sämre ut. Rådgivningen till markägare kring trädslag och föryngring har blivit ett totalt fiasko, säger riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné.

 

Har minskat

Han fortsätter:

– Det är uppenbart att Skogsstyrelsen vill dölja sina egna misslyckanden bakom dimridåer där nationalsymbolen, älgen, ska offras på granskogens altare.
Jägareförbundet menar att den svenska jägarkåren har sänkt älgstammen rejält de senaste åren för att hjälpa skogsägarna.

– All forskning visar att sambandet mellan antalet älgar och skador är mycket svagt. Sambandet mellan föryngring med rätt trädslag och skador är däremot mycket starkt.

 

Lokal förvaltning

Svenska Jägareförbundet anser också att viltet bör förvalts lokalt och inte nationellt.
– Svenska Jägareförbundet konstaterar att Skogsstyrelsens förslag riskerar att slå sönder den välfungerande viltförvaltningen i landet. Allt samarbete, ansvar och delaktighet för att få en fungerande viltförvaltning riskerar att gå förlorad i en ambition att öka skogsbrukets produktion, säger Daniel Ligné.

Ingen av landets jägarorganisationer har ingått i samverkansgruppen som tagit fram rapporten.

 

Rapporten

Här kan du läsa Skogsstyrelsens rapport.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram