Priser på viltskinn förväntas sjunka

Skinnhandlare Anders Tengbom, Eksjö, bedömer att de svenska jägarna får ställa in sig på att få sämre betalt för sina viltskinn när det är dags att sälja dem efter höstens och vinterns jakt. Foto: Jan Henricson

Priserna på farmade skinn som sålts på de stora nordiska skinnauktionerna i höst är betydligt lägre i år än jämfört med tidigare auktioner. Eftersom priserna för viltskinn följer utvecklingen för farmade skinn kommer jägarna att få sämre betalt för räv- och mårdskinn.

– Mycket tyder på att kommande säsong blir ganska tuff för de som sysslar med kommersiell handel med farmade skinn, säger skinnhandlare Anders Tengbom i Eksjö till vilken många svenska jägare vänder sig när det är dags att sälja skinn från höstens och vinterns jakter och fångstlinjer.
Tengbom bedömer att viltskinnen kommer att sjunka i pris med samma procentuella minskning som drabbat mink- och rävfarmare. Det handlar om en nedgång med så mycket som 30–40 procent.
– Jag har sammanställt information från de stora skinnauktioner som hållits i Danmark och Finland. Turbulensen i den kinesiska ekonomin är en orsak till att priserna sjunker, säger Anders Tengbom.
Anders Tengboms sammanställning över prisutvecklingen och vad som påverkat den kan läsas nedan. 

 

Köpenhamn september 2015 (Kopenhagen Furs)

Septemberauktionen var den sista för säsongen. Utbudet på 7,1 miljoner skinn innehöll 4,2 miljoner reguljära skinn och ett stort antal skinn av lägre kvalitet. Auktionen lockade 400 kunder varav 180 från Kina och Sydostasien.
Säsongens sista auktion lockade färre kunder än tidigare men trots det lyckade man sälja 95 procent av utbudet. Prisnivån låg dock cirka 30- 40 pocent under den senaste auktionen. 
De kinesiska kunderna var pessimistiska men tack vare erbjudande om bra krediter lyckades man sälja huvuddelen av de skinn som var utbjudna till försäljning (7,1 miljoner stycken). 
Genomgående har det varit lättare att sälja korthåriga skinn av bra kvalitet, en trend som fortsatte. Det stora utbudet av skinn av lägre kvalitet var däremot svårt att sälja i nuvarande svaga marknadsläge.
Många skinn är nu ute på marknaden och bara den här säsongen har de fyra största auktionsfirmorna sålt 54 miljoner minkskinn, varav 30 miljoner är sålda i Köpenhamn. 
Prisraset i september är en utmaning för hela marknaden och beror på stora skinnvolymer och turbulensen under sommaren i den kinesiska ekonomin.

Finland. Vanda, 19–21 december 2015 (från Saga Furs hemsida)

Vid auktionen i Vanda dagarna före jul såldes bara räv, finnsjubbskinn och karakul-lammskinn. Minskskinn säljs vid kommande marsauktion.
Den ekonomiska tillväxten i Kina avtar samtidigt som det ekonomiska läget i Ryssland fortsättningsvis är besvärligt. Dessa faktorer inverkade tydligt på auktionen i Vanda. 
Det var inte många kinesiska köpare på plats och det påverkade försäljningsresultaten. Modeindustrin från Europa och Korea visade dock ett högre intresse än tidigare. 
Marknadsläget försvåras av osäkerheten som uppstått med hänsyn till de stora förluster som pälshandeln lidit under hösten som en följd av den stora prisnedgången på minkskinn.
Vid auktionen fanns 300.000 rävskinn till salu men, bara en tredjedel såldes. De 30.000 finnsjubbskinn som fanns till salu såldes nästan till hundra procent.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev