Anders Tengbom, till höger, när han köper skinn på marknaden i Lönsboda. Nu upphör han med sin verksamhet. Foto: Jan Henricson

Ledande uppköpare slutar som skinnhandlare

Den ledande uppköparen av svenska viltskinn, Anders Tengbom, slutar som skinnhandlare. Det innebär att svenska fångstmän och jägare får mycket svårt att få avsättning för viltskinnen som samlats under vinterns jakt.

Skinnhandlare Anders Tengbom. Foto: Jan Henricson

Anders Tengbom.

De senaste fem åren har Anders Tengbom haft svårighet att hitta köpare till svenska mård- och rävskinn. När pandemin slog till förra året växte problemet.

– De gamla köparna ville helt plötsligt inte köpa de skinn de lovat köpa. Trots det lyckades vi till slut enas om ett avslut och vi blev av med skinnen, säger Anders Tengbom.

Situationen har förvärrats av problemen i den danska minknäringen, där utbrottet av en muterad virusvariant tvingar minkfarmarna på knä.

– Danmark är världsledande inom minknäringen. Massavlivning av mink och beslutet om att upphöra med minkfarmerna under 2021 innebär sannolikt att hela näringen går i graven i Danmark, säger Anders Tengbom.

 

Påverkas av mink

Vad som händer i minkbranschen har större betydelse för handeln med viltskinn än vad man i förstone kan tro. Enligt Anders Tengbom har prisnivån på farmade skinn alltid påverkat priserna på viltskinn.

– Danmark står för en tredjedel av världens produktion av minkskinn. När en sådan stor andel försvinner kommer hela skinnmarknaden i gungning. Kortsiktigt kommer sannolikt priserna på minkskinn att stiga, men vad som händer om två eller tre år är det ingen som vet.

 

Stor osäkerhet

Därför kan inte Anders Tengbom få någon indikation på vilket pris han får på mård- och rävskinn när han ska sälja dem vidare under försommaren.

– Alla förstår att jag inte kan betala 200 kronor för ett mårdskinn nu, och kanske få 150 kronor för det till sommaren. Med den osäkerheten som grund har jag tvingats att fatta det svåra beslutet att upphöra med skinnhanteringen. Jag gör ingen paus, jag slutar helt, säger Anders Tengbom.

 

Gammal kulturyttring

Att Tengbom slutar köpa skinn på marknaderna i Lönsboda, Växjö, Örebro och Sala innebär inte bara att jägarna får problem med att få avsättning för den fina, klimatsmarta och förnybara resurs som viltskinnen utgör, utan också att en urgammal kulturyttring upphör. Såvida ingen ny handlare tar vid, vill säga.

Förr fanns det flera skinnhandlare på marknaderna. Men i många år har Anders Tengbom varit ensam.

Utöver de skinn som handlats på marknaderna har många skickat resultatet av vinterns jakt och fångst till Anders Tengbom. Alla får nu problem med att få avsättning för sina skinn.

– Så vitt jag vet finns ingen i Sverige som köper skinn. Mitt råd till alla jägare är att lägga skinnen i frysboxen och vänta på att det dyker upp någon som vill börja köpa igen, säger Anders Tengbom som slutar med sin rörelse efter 30 år i branschen.

 

Känner vemod

Han gick i lära hos sin farbror Torsten Sehlstedt, körsnär i Tranås, som köpte upp viltskinn i 50 år och som handlade med viltskinn praktiskt taget fram till sin död. Därmed är det en 80-årig rörelse som nu upphör.

 

Bilden är från skinnmarknaden i Växjö 1973. Mannen med räven är Nils Nilsson från Ljungby. Den nöjde uppköparen i skinnkappa till vänster är Anders Tengboms farbror Torsten Sehlstedt. Foto: Privat

– Det känns vemodigt och det är inte med lätt hjärta jag har tagit det här beslutet. Jag hade gärna fortsatt några år till om det varit möjligt. Om inte annat för att det är roligt. Att träffa jägarna på marknaderna och prata jakt med dem kommer jag att sakna, säger Anders Tengbom.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev