Tre av fyra hundar som undersökts på grund av hundsjukan i Norge har överlevt. Foto: Kjell-Erik Moseid

Positiva signaler kring norska hundsjukan

Premium

Norska myndigheter fortsätter att kartlägga hundsjukan som under några veckor dödat ett tjugotal hundar i Norge. Glädjande är att många tidigare sjuka hundar har tillfrisknat.

En omständighet som förbryllar men också är positiv är att i hem med flera hundar där en hund blivit sjuk har andra hundar varit helt friska. Det tyder enligt norska Veterinärinstituttet på att en eventuell sjukdom inte är speciellt smittsam mellan hundar.

Hundsjukan sprider sig i Norge

Av de 60 hundar som har rapporterats och undersökts har 46 repat sig och anses idag som friska. Det är en liten grupp men tyder trots allt på att tre av fyra hundar klarar magsjukan med rätt behandling.

 

Inga tydliga orsaker

Obduktionerna av döda hundar och analysen av prover från sjuka hundar har också gett andra svar. Bland annat har den bakterie som hittats hos döda hundar även påträffats hos fullt friska hundar. Det gäller i första hand bakterien Providencia alcalifaciens som ger diarréer och även är känd hos människor.

Där har Veterinärinstituttet också påbörjat en undersökning för att se om det handlar om en särskild stam av bakterien.

SKK vädjar till norska jägare med hund: Kom inte till Sverige och jaga

Flera döda hundar kommer att obduceras, och fortfarande gäller råden till hundägare att begränsa närkontakten med andra hundar, undvika samlingar av hundar, se till att hundar inte hälsar på varandra eller nosar där andra hundar har rastats samt att omgående kontakta veterinär om hunden får blodiga diarréer.

 

Ta rätt på bajset!

Veterinärinstituttet uppmanar hundägare att använda bajspåse vid rastning.

Norska Mattilsynet har även gått ut med klara riktlinjer till alla landets veterinärer, för att så långt som möjligt begränsa en eventuell smittspridning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.