Sjuka och döda hundar rapporteras nu från många olika delar av Norge. Foto: Marie Gadolin

Hundsjukan sprider sig i Norge

Den allvarliga sjukdom som med dödlig utgång drabbar hundar sprider sig över Norge. Under lördagen rapporterades två döda hundar med samma symptom, och under söndagsförmiddagen kom fyra nya fall från olika delar av landet.

Enligt den statliga norska myndigheten Mattilsynet är omfattningen inte längre begränsad till Oslo-området. Sjuka och döda hundar med samma sjukdomsförlopp har rapporterats från stora delar av landet.

Regionerna Nordland, Oslo, Vestfold, Aust-Agder, Hordaland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Buskerud, Hedmark, Rogaland, Østfold, Sogn og Fjordane, Telemark og Akershus har drabbats.

Få svar efter obduktion av akut sjuk hund

Obduktionen av de första tre hundarna visar på kraftiga blödningar till följd av tarminfektion. Ytterligare tre hundar obducerades under söndagen och laboratorieanalyser visar onormalt stora mängder  av bakterierna Clostridium perfringens och Providencia alcalifaciens.

En kraftig ökning av sjukdomsfall har rapporterats från den 20 augusti och framåt. Norska myndigheter har undersökt eventuella kopplingar till ett utbrott av EHEC-infektion som drabbar människor, men ser i dagsläget inget samband. Det finns heller inget sam talar för att de drabbade hundarna insjuknat på grund av Salmonella eller Campylobacter.

Allvarlig hundsjukdom i Norge – Jordbruksverket avvaktar

På sociala medier har rykten florerat om att vissa utpekade hundfoder kan sprida smittan, men den uppgiften tillbakavisas av norska Veterinärinstituttet.

– Veterinärinstituttet har ingen information om att detta skulle var riktigt, tvärt om ser vi ett brett spektra av foderprodukter i det material vi har fram tills nu, något som understryker komplexiteten i saken. Foder är bara en av många olika spår som följs upp liksom vatten, svamp, parasiter, bakterier, virus med mera, skriver Veterinärinstituttet på sin hemsida.

Hundägare som misstänker att deras hund drabbats uppmanas att omgående kontakta veterinär.

Ytterligare information om sjukdomen som drabbar hundar i Norge finns på följande denna länk.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.