Vad gäller kring avmaskning när hunden ska till Norge? Foto: Jonas Malmsten

Ta med hunden till Norge – vad gäller kring avmaskning?

Premium

Lasse: Jag funderar på att åka till Norge och jaga och tänker då ta med min fågelhund. Har läst att man behöver avmaska mot dvärgbandmask innan man åker in i landet. Varför är det så, och kan jag avmaska själv hemma innan jag åker?

Veterinär Jonas Malmsten svarar:

 

Det stämmer att det finns ett avmaskningskrav för inresa med hund till Norge. Anledningen till att Norge infört dessa regler är de fynd av rävens dvärgbandmask som gjorts i Sverige på olika platser och att norska myndigheter vill minska risken för att parasiten förs in i ­landet.

Parasiten är förhållandevis ovanlig i Sverige, men påvisades för första gången 2011 och har sedan hittats hos rödräv i Dalarna, Småland, Södermanland och Bohuslän.

Hos veterinär

Under 2021–22 har Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, haft en extra övervaknings­insats och där konstaterat att parasiten verkar vara väletablerad kring Uddevalla och Gnesta.

De norska myndig­heternas regler innebär att hundar i sitt hundpass måste visa att de varit hos veterinär och fått avmaskningspreparatet där. ­Alltså räcker det inte att göra detta själv hemma.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.