I Norge har en första obduktion av en hund som dött genom en okänd sjukdom med snabbt händelseförlopp genomförts. Foto: Jan Henricson

Få svar efter obduktion av akut sjuk hund

Den första obduktionen av en hund som dött av okänd sjukdom i Norge har ännu så länge gett få svar. Norska Veterinärinstitutet utesluter emellertid att det rör sig om råttgift, eller någon liknande förgiftning som orsakat hundens död.

Jan Henricson Publicerad 6 september 2019 - 15:14

De senaste dagarna har flera hundar drabbats av akut sjukdom i Osloområdet. Ett 20-tal hundar har dött av sjukdomen. Sjuka hundar rapporteras även från andra håll i landet, men man vet inte om det finns något samband.

Allvarlig sjukdom drabbar hundar i Norge

På fredagen rapporterar det norska Veterinärinstitutet att en hund har obducerats, men att man ännu inte har några svar på vad som drabbar hundarna. Man utesluter emellertid att det rör sig om förgiftning av vissa ämnen. Hunden hade inga inre skador som uppstår i samband med sådan förgiftning. I sammanhanget nämns råttgift.

Det innebär emellertid inte att hunden inte kan ha drabbats av någon annan typ av gift, som kan förekomma naturligt, uppger Veterinärinstitutet.

Veterinärinstitutet fick under fredagen in ytterligare en hund som dött i den mystiska sjukdomen, vilken bland annat innebär att hunden får kraftig diarré. Om fler hundar ska obduceras under veckan som kommer tas beslut om senare, baserat om en bedömning om ytterligare obduktioner kan förklara vad som drabbar hundarna.

Igår beslutade Svenska Kennelklubben att inte tillåta norska hundar att delta i utställningar, prov, tävling eller beskrivning i Sverige tills vidare. I dag beslutade dess danska motsvarighet samma sak.

Kennelklubben stoppar norska hundar på grund av sjukdomsutbrott

Veterinärinstitutet rapporterar att man fortsätter sina undersökningar i samarbete med andra norska myndigheter för att få svar på vad som drabbar hundarna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev