lördag 20 april

Hund

Arkivfoto: Martin Källberg

Allvarlig sjukdom drabbar hundar i Norge

En allvarlig sjukdom har drabbat flera hundar i Oslo-området. Symptomen är kraftig diarré och ett 20-tal hundar har dött till följd av sjukdomen.
– Vi tror att det är virus eller bakterier som orsakar sjukdomen men de undersökningar som hittills har gjorts har inte gett några svar på vad som orsakat sjukdomsutbrottet, säger Ann Margaret Grøndahl, sektionschef för Mattilsynet, region Stor-Oslo.

Flera veterinärer i Oslo-området har de senaste dagarna fått in hundar med allvarlig diarré och ibland även kräkningar. Allmäntillståndet har snabbt förvärrats hos hundarna och ett 20-tal har dött till följd av den ännu okända sjukdomen.

– Det har tagits prover på flera hundar och några av de som har dött komme ratt obduceras. Mattillsynet hoppas att undersökningarna inom kort kommer att ge svar på sjukdomsorsak, säger Ann Margaret Grøndahl till den norska kennelklubbens hemsida.

Allt vanligare att hundar blir sjuka av giardia

Mattillsynet uppmanar hundägare i Oslo-området att begränsa närkontakt mellan hundar bland annat genom att inte låta hundar hälsa på varandra, även jaktprov och utställningar ska tills vidare ställas in på grund av smittorisken.

Mattillsynet uppmanar även att hundägare omedelbart ska kontakta veterinär om man har en hund som uppvisar symptomen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.