Foto: Kjell-Erik Moseid

Allvarlig hundsjukdom i Norge – Jordbruksverket avvaktar

Den hittills okända och dödliga hundsjukdomen i Norge skrämmer även svenska hundägare. Men i nuläget kommer Jordbruksverket inte att vidta några speciella åtgärder.

Från Jämtland har oroliga hundägare hört av sig till Svensk Jakt. Detta eftersom det från och med nästa helg beräknas anlända tusentals norska ripjägare med sina hundar för att jaga ripa på statens marker i fjällänen.

– Det måste bli förbjudet att föra in norska hundar till Sverige innan vi vet vad det är för sjukdom, säger en skärrad hundägare från Jämtland till tidningen.

Kennelklubben stoppar norska hundar på grund av sjukdomsutbrott

Hundsjukdomen som drabbat ett antal hundar i Norge yttrar sig som mycket svår och blodig diarré där hundar har dött till följd av svår uttorkning redan inom ett dygn från den första symptomen. Det är därför mycket viktig att en smittad hund får veterinärvård snabbt.

 

Inte hälsa på andra hundar

Jordbruksverket följer utvecklingen i Norge mycket noggrant. Men i dagsläget kommer verket inte att vidta några speciella åtgärder.

– Ingen vet ännu vad det här är för sjukdom och vad som orsakar den och därför är det svårt för oss att ge några andra råd än att man inte ska låta sin hund hälsa på okända hundar, säger Karin Åhl, veterinär hos Jordbruksverket.

 

• Men vore det inte läge att stänga gränserna för norska hundar tills vi vet vad det här handlar om för sjukdom?

– Så fungerar inte lagstiftningen. Tycka vad man vill om det men vi måste först ha konstaterade sjukdomsfall i Sverige innan vi kan agera, säger Karin Åhl.

– Men det skulle inte bli aktuellt att stänga gränsen då heller. Däremot skulle vi kunna stänga av en så kallad riskzon i det område där den smittade hunden påträffats, fortsätter hon.

Allvarlig sjukdom drabbar hundar i Norge

Karin Åhl är noga med att poängtera att man ännu inte vet vad det rör sig om för slags hundsjukdom och att det därmed inte heller är säker att den är smittsam.

– Det kan vara virus eller bakterier som orsakar detta. Men det kan också vara något annat, säger hon.

 

• Hur stor risk är det att sjukdomen redan finns i Sverige?

– Det är omöjligt för mig att svara på då vi inte ens vet vilken sjukdom det är vi pratar om. Men eftersom sjukdomsförloppet är snabbt är det sannolikt att inkubationstiden är kort. Och risken att det kommer norska, sjuka hundar till Sverige minskar om det går snabbt mellan att hunden blir smittad tills att sjukdomen bryter ut, säger Karin Åhl.

– Jag råder oroliga hundägare att hålla koll på Jordbruksverkets och Statens veterinärmedicinska anstalts hemsidor. Vi kommer att gå ut med information så fort vi vet mer, säger Karin Åhl.

 

Allvarlig tarmsjukdom

Efter att intervjun ovan gjordes har det norska veterinärinstitutet gått ut med att de döda hundar som obducerats visar tecken på en allvarlig tarmsjukdom. Patologerna har observerat svart, blodig tarminflammation.

De har även lyckats utröna att det inte rör sig om en salmonellainfektion, som annars är en av de vanligaste orsakerna till svåra tarminflammationer.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.