Publicerad 17 juni 2018 - 18:37

På grund av att Sverige och Norge inte har någon gemensam förvaltning av vargen så blir det ingen jakt i gränsreviren, resonerar Gunnar Glöersen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Positiv till gemensam förvaltning av vargstammen

Jägareförbundets Gunnar Glöersen tycker det är dags att Sverige och Norge satsar på en gemensam vargförvaltning.
– Det är helt nödvändigt för att vi ska kunna jaga varg i gränsreviren, säger han.

Som Svensk Jakt tidigare berättat har Naturvårdsverket och Miljødirektoratet gjort en gemensam beställning av en forskarrapport gällande effekterna på den skandinaviska vargpopulationen vid olika jaktuttag. Detta för att synliggöra vilka konsekvenser olika jaktuttag av varg medför för den skandinaviska vargpopulationens utveckling och respektive lands möjlighet att uppnå/upprätthålla sina mål.

 

Länderna skiljer sig åt

Så här skrev Naturvårdsverket i ett pressmeddelande efter att rapporten blev offentlig:
”Sverige och Norge skiljer sig åt då länderna har olika mål för respektive lands vargförvaltning och genom att Sverige dessutom är medlem i EU vilket innebär att det finns ett annat regelverk att förhålla sig till. Det finns inget uttalat mål för den gemensamma skandinaviska vargpopulationen, men om man lägger samman målen för de norska och svenska delpopulationerna blir det 340–360 vargar. För att förvaltningen ska undvika att understiga detta mål, sätter det begränsningar på möjliga jaktuttag.”

 

Dags för samförvaltning

Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent i Värmland och ansvarig för rovdjursfrågor, tycker det är dags att vargen samförvaltas mellan Sverige och Norge.

Jägareförbundets Gunnar Glöersen menar att samförvaltning av vargen vore bra. Foto: Madeleine Lewander

– Det finns uttalat på politisk nivå att vi ska ha en samförvaltning. Det är nog helt nödvändigt att hitta en överenskommelse eftersom gränsreviren blivit undantagna från jakt de senaste åren. Därför är det bra med en samförvaltning för att inkludera de reviren så att när vi får jaga kan vi jaga i gränsreviren, säger Gunnar Glöersen och fortsätter:
– Ska man ska ha nåt möjligt uttag så kanske man kunde ta gränsreviren. Eftersom vi har en begränsad vargstam i förhållande till de mål man satt upp så låser det i dag möjligheten till ett uttag i gränsreviren. Detta eftersom norrmännen bara kommer att jaga i helnorska revir för att inte jakten i gränsreviren ska påverka den svenska vargpopultationen, säger Gunnar Glöersen.

 

Kritisk till jaktstopp

Han är mycket kritisk till att Naturvårdsverket säger helt nej till vargjakt. Förutom att inte överlåta möjligheten till länsstyrelserna att ta belsut om licensjakt på varg så säger även Naturvårdsverket att myndigheten inte heller kommer ta något sådant beslut. Det ställningstagandet irriterar Gunnar Glöersen.
– Det kan finnas många potentiella föryngringar och därför kan det gå fort åt motsatt håll. Det är därför märkligt att Naturvårdsverket undanröjer sin egen möjlighet att ta beslut om licensjakt om man konstaterar i början av vintern att det har varit många föryngringar.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Loading RSS Feed

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram