Publicerad 13 juni 2018 - 14:47

Länsstyrelsernas vargjaktsbeslut är otydliga. Att skjuta en varg utan att vara anmäld till Naturvårdsverkets jägarregister kan ställa till problem. Foto: Lars-Henrik Andersson

Foto: Lars-Henrik Andersson.

Forskare: Inget utrymme för vargjakt

Det är tveksamt om landets vargstam kommer att uppnå Naturvårdsverkets beståndsmål på minst 300 vargar kommande inventeringsår. Detta även utan licensjakt. Det anser forskare vid Skandulv, som samtidigt tillägger att det ändå kan finnas utrymme för en liten vargjakt i vinter om stammen växer mer än vad de räknar med.

Du läser nu en öppen artikel på Svenskjakt.se
Bli medlem med tidning

Forskarna Olof Liberg, Håkan Sand, Petter Wabakken, Camilla Wikenros, Barbara Zimmermann och Ane Eriksen har haft i uppdrag att titta på möjligt jaktuttag av vargstammen. Uppdraget kommer från Naturvårdsverket och det norska Miljødirektoratet.

Naturvårdsverket föregick dock rapporten och beslutade redan den 7 juni om att inte tillåta licensjakt, men nu har forskargruppen i alla fall gjort klart sitt uppdrag.

 

Inget utrymme för jakt

Skandulvs forskare skriver i rapporten att det mest positiva scenariot visar att medelvärdet för bruttopopulationen i vargstammen den kommande hösten utan jakt är 298 vargar. De tillägger även att att vargstammen enligt deras beräkningar kan hamna så lågt som 270 vargar.

Forskarna uppger även att om vargstammen däremot ökar mer än medelvärdet finns det ett utrymme för licensjakt på sju vargar.

De avslutar: ”Utfallen för scenarierna byggda på medeltalet för tillväxt de senaste tre åren ger inget utrymme alls för jakt. På basis av detta är vår bedömning att om man redan vintern 2018/19 vill uppnå det nationella målet på 300 vargar så finns det inget utrymme för någon form av jakt.”

 

Manar till samråd

I rapporten framgår vidare att medeltillväxten i den norska vargstammen varit 42 procent de de senaste fem åren och i landet finns det enligt Skandulv-forskarna också utrymme för jakt. Men de manar ändå till försiktighet och samråd när det gäller jaktbeslut på varg i Norge. ”Uttag i de två länderna baserade på en önskad nolltillväxt ger en stor risk för att man inte uppnår det gemensamma målet för den skandinaviska populationen till nästa år. Vi bedömer dessutom att ett stort uttag i Norge samtidigt som Sverige inte gör något uttag alls, kan vara konfliktskapande”, skriver forskarna i sin rapport som kan läsas i sin helhet här.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

   Skriv en debattartikel
   Här förs debatten i Jägarsverige
   Drömjakt
   Här finns någonstans att jaga
   Vi testar – på riktigt!
   Svensk Jakts tester kan du lita på
   Gott från vilt
   Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
   Provläs Svensk Jakt digitalt
   Bläddra i senaste numret
   Här kan du annonsera vapen
   Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget

   Samtidigt på JaktPlay

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se