Länsstyrelsernas vargjaktsbeslut är otydliga. Att skjuta en varg utan att vara anmäld till Naturvårdsverkets jägarregister kan ställa till problem. Foto: Lars-Henrik Andersson

Foto: Lars-Henrik Andersson.

Forskare: Inget utrymme för vargjakt

Det är tveksamt om landets vargstam kommer att uppnå Naturvårdsverkets beståndsmål på minst 300 vargar kommande inventeringsår. Detta även utan licensjakt. Det anser forskare vid Skandulv, som samtidigt tillägger att det ändå kan finnas utrymme för en liten vargjakt i vinter om stammen växer mer än vad de räknar med.

Forskarna Olof Liberg, Håkan Sand, Petter Wabakken, Camilla Wikenros, Barbara Zimmermann och Ane Eriksen har haft i uppdrag att titta på möjligt jaktuttag av vargstammen. Uppdraget kommer från Naturvårdsverket och det norska Miljødirektoratet.

Naturvårdsverket föregick dock rapporten och beslutade redan den 7 juni om att inte tillåta licensjakt, men nu har forskargruppen i alla fall gjort klart sitt uppdrag.

 

Inget utrymme för jakt

Skandulvs forskare skriver i rapporten att det mest positiva scenariot visar att medelvärdet för bruttopopulationen i vargstammen den kommande hösten utan jakt är 298 vargar. De tillägger även att att vargstammen enligt deras beräkningar kan hamna så lågt som 270 vargar.

Forskarna uppger även att om vargstammen däremot ökar mer än medelvärdet finns det ett utrymme för licensjakt på sju vargar.

De avslutar: ”Utfallen för scenarierna byggda på medeltalet för tillväxt de senaste tre åren ger inget utrymme alls för jakt. På basis av detta är vår bedömning att om man redan vintern 2018/19 vill uppnå det nationella målet på 300 vargar så finns det inget utrymme för någon form av jakt.”

 

Manar till samråd

I rapporten framgår vidare att medeltillväxten i den norska vargstammen varit 42 procent de de senaste fem åren och i landet finns det enligt Skandulv-forskarna också utrymme för jakt. Men de manar ändå till försiktighet och samråd när det gäller jaktbeslut på varg i Norge. ”Uttag i de två länderna baserade på en önskad nolltillväxt ger en stor risk för att man inte uppnår det gemensamma målet för den skandinaviska populationen till nästa år. Vi bedömer dessutom att ett stort uttag i Norge samtidigt som Sverige inte gör något uttag alls, kan vara konfliktskapande”, skriver forskarna i sin rapport som kan läsas i sin helhet här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev