Publicerad 26 april 2021 - 15:53

Kommunfullmäktige i Askersund ska vid kvällens sammanträde behandla en motion om att kommunen ska vara fri från varg. Foto: stanzi11 / Mostphotos

Politisk majoritet för en vargfri kommun

Premium

I kväll ska kommunfullmäktige i Askersund ta ställning till och man vill att kommunen ska vara fri från varg. Det är Ulla-Carin Eriksson från Landsbygdspartiet oberoende som väckt motionen om ett vargfritt Askersund.

– Det verkar som om motionen kommer att gå igenom eftersom Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna samt vi från Landsbygdspartiet oberoende stödjer den säger Ulla-Carin Eriksson.

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet stödjer inte motionen, då man menar att det inte är en kommunal fråga.

 

Ordning på besluten

–  Jag tycker faktiskt att regeringen är skyldig att hålla ordning på sina myndigheter. Naturvårdsverket upprättade en handlingsplan 2013 med tio punkter när det gäller rovdjurspolitiken och hittills har man bara uppfyllt en av dessa. Nu måste regeringen ta tag i frågan, säger Ulla-Carin Eriksson.

I sin skrivelse till fullmäktige skriver kommunstyrelsen:

”Vi delar motionärens syn på att vargen kan vara ett stort problem för befolkningen på landsbygden.

Örebro län har per kvadratkilometer den största vargstammen i landet. Tillsammans med fyra andra län i Mellansverige härbärgeras i stort hela den svenska vargstammen.

I Askersunds kommun så påverkar vargen både djurhållning och jakt och vi delar motionärens åsikt om att vi i vår kommun inte ska ha varg.”

 

Inte svensk varg

Vidare skriver man att ”Det råder delade meningar om det överhuvudtaget ska finnas frilevande varg i Sverige. Den svenska vargen är sedan länge utrotad. De vargar som finns i Sverige idag och i vår kommun är invandrade eller utplanterade. Arten är på inga sätt unik eller utrotningshotad ur ett globalt perspektiv.”

De vargar som idag berör Askersunds kommun har sitt ursprung i ett syskonpar som Naturvårdsverket fångade in vid den svenskfinska gränsen 2013 och planterade ut i Tiveden mellan Askersund och Laxå.

Vargar från Tivedenreviret har vid ett flertal tillfällen angripit djurbesättningar trots att det funnits så kallat rovdjursavvisande stängsel.

 

Uppmanar regeringen

– Om motionen går igenom så kommer ordförande i kommunen att skriva ett ampert brev till regeringen om att man måste hålla ordning på vad myndigheter som Naturvårdsverket gör, säger Ulla-Carin Eriksson.

Debatten från kommunfullmäktiges möte går att se här.

 

Leif Andersson

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram