Om kommunfullmäktige i Askersund får bestämma ska det inte finnas varg i deras kommun. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Liten marginal för vargfri kommun

Premium

Med minsta möjliga marginal röstade Askersunds beslutande församling att deras kommun ska vara fri från varg. Ordförandens utslagsröst fällde avgörandet.

16–16! Så jämn blev omröstningen i Askersunds kommunfullmäktige när ledamöterna sa ja och nej till motionen som föreslog en vargfri kommun. Fullmäktiges ordförande, moderaten Calill Ohlsson, fick använda sin utslagsröst för att avgöra frågan, och beslutet blev att Askersund inga vargar ska ha inom kommunens gränser.

 

Väcker opinion

Förslaget hade lämnats av Landsbygdspartiet oberoende fullmäktigeledamot Ulla-Carin Eriksson, och hon var förstås nöjd dagen efter sammanträdet.

Politisk majoritet för en vargfri kommun

– Det finns de som säger att det är ett tramsigt beslut, och att kommunen inte ska syssla med sådana här frågor, men jag håller inte med. Det här kan väcka opinion och ge råg i ryggen till andra som funderar på samma sak och kanske vill motionera eller lämna ett medborgarförslag, säger Ulla-Carin Eriksson.

 

Arga politiker

Hon beskriver debatten som föregick beslutet som hyfsad, med arga socialdemokrater och miljöpartister.

– Jag menar att kommunen på det här sättet skickar en signal till Naturvårdsverket. De kan helt enkelt inte strunta i folk som bor på landsbygden genom att obstruera mot den rovdjurspolitik riksdagen beslutat. Bland annat därför menar jag att beslutet om en vargfri kommun i Askersund är viktigt, säger Ulla-Carin Eriksson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev