Polisen besiktigar numera själva jaktskyttebanor och gör en ny tolkning av säkerhetsbestämmelserna. Något som kan komma att kosta jaktskytteföreningar mångmiljonbelopp. Foto: Mostphotos och Lars-Henrik Andersson

Polisens tolkning av rikoschettrisken möter kritik – skjutbanor måste byggas om

Premium

Det råder kaos inom jaktskytteverksamheten i norr. Detta på grund av att polisen själva nu besiktigar jaktskyttebanor. Myndigheten gör även en ny tolkning av säkerhetsbestämmelserna som kan komma att kosta jaktskytteföreningar miljonbelopp. Lars Björk vid Jägareförbundet är kritisk till polisens agerande.

Polisens beslut att inte längre låta externa besiktningsmän kontrollera jaktskyttebanor får stora konsekvenser för jägarna i norr. Dels är det många jaktskyttebanor som ska besiktigas det här året och polisen hinner inte med. Det gör att det på vissa skjutbanor nu råder skjutförbud eftersom de inte blivit besiktigad i tid. Polisen i region nord har kontaktat rikspolischefen för att om möjligt kunna ge dispens, men ingenting har ännu hänt i frågan.

 

Extern besiktningsman

Tidigare anlitade polisen externa besiktningsmän som tog kontakt med skytteföreningarna och därefter åkte runt och besiktigade skjutbanorna. Nu är det upp till föreningarna själva att kontakta polisen när det är dags för besiktning. Det här har vissa föreningar inte tänkt på, eftersom besiktningsmännen varit de som tagit kontakt med föreningen. Det har i sin tur gjort att en del jaktskytteföreningar kommit in med ansökan om att få sin anläggning besiktigad i ett sent läge.

 

Foto: Lars-Henrik Andersson

 

Ingen information

Enligt en polis som Svensk Jakt varit i kontakt med har inte polisen gått ut med någon information om att det är föreningen som måste kontakta polisen för att få sin skytteanläggning besiktigad.
Totalt handlar det om trettiotalet skjutbanor i Västernorrland, nära 60 stycken i Norrbotten och 110 i Västerbotten som ska besiktigas.
Polisen har själva utbildat besiktningsmän inom myndigheten. Dessa besiktningspoliser tolkar dock säkerhetsbestämmelserna på ett annat sätt jämfört med de externa besiktningsmän som anlitades tidigare.

 

Myndighetsutövning

Anledningen till att de externa besiktningsmännen fick sluta var att polisen numera anser att myndighetsutövning inte ska skötas av externt anlitad personal. Och som sagt. Det har fått stora konsekvenser för jaktskyttebanorna.

 

Vi pratar om gigantiska summor, många, många miljoner

Polisen hävdar, enligt Lars Björk, Jägareförbundets nationellt ansvarige för jaktskyttefrågor, att träramarna runt exempelvis en älgfigur kan orsaka en rikoschett uppåt.– Det i sin tur gör att drygt hundra jaktskyttebanor måste höja vallen bakom tavelfiguren med mellan en till två meter beroende på avstånd mellan tavlan och kulfånget. Det kommer kosta en hel del pengar. Vi pratar om gigantiska summor, många, många miljoner, säger Lars Björk.

 

Foto: Jan Henricson

Olika syn på bestämmelserna

Han berättar också att polisen påstår att det är Jägareförbundet som skrivit säkerhetsbestämmelserna på det sättet.

Lars Björk Foto: Madeleine Lewander

– Det står ingenstans i säkerhetsbestämmelserna om rikoschettrisk uppåt. För viltmålsbanor 80 meter beräknas höjden från målets centrum. Det står ingenstans om att en lodrät träregel ger rikoschett uppåt. Men polisen hävdar att träregeln i tavelfiguren ligger innanför spridningen i sida och jag har försökt få svar på hur polisen tolkar det som om det finns risk för rikoschett uppåt. Det här är ett jätteproblem som kan medföra att varenda viltmålsbana blir underkänd, säger Lars Björk.
Han berättar att säkerhetsbestämmelserna skrevs 2015.

 

Inga synpunkter tidigare

– Polisen har aldrig haft dessa synpunkter tidigare. Det här är en tolkning de har hittat på i år. Vi måste gå till botten med detta.
Lars Björk menar att den tolkning polisen gör även berör vanligt målskytte där man använder sig av måltavlor med en lodrätt träregel.
De skjutbanor som fått underkänt har heller inte haft möjlighet att överklaga, uppger Lars Björk.
– Till alla myndighetsbeslut ska det finnas en besvärshänvisning.

 

Medvetna om problemet

Svensk Jakt har sökt den polis som sköter utbildningen av besiktningspersonalen, dock utan att lyckas.
Vad gäller problematiken med att polisen inte hunnit besiktiga skjutbanor i tid och där tillståndet löpt ut så har Åsa Jonsson, chef vid polisens rättsenhet Nord, skrivit till Jägareförbundet Västerbotten. I brevet förklarar hon att polisen är medveten om att inte alla skjutbanor har besiktigats i tid och att tillstånd har hunnit löpa ut.
Det finns olika sätt att lösa frågan, vilket vi arbetar intensivt med just nu. Det kan handla om beslut av rikspolischefen om undantag eller att det inom rätts-avdelningen beslutas om en tillfällig resursförstärkning till region Nord. Vi kan dock redan nu lämna besked om att vi kommer att kunna säkerställa att innehavare av skjutbanor i region Nord, på grund av ovan sagda, inte riskerar att få skjutförbud utan ska kunna upprätthålla sin verksamhet som planerat. Rättsenhet Nord återkommer så snart vi kan angående besked i frågan huruvida rikspolischefen beslutar om undantag.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev