Så här mycket måste vallen som utgör kulfång höjas för att klara polisens nya tolkning av säkerhetsbestämmelserna. Mikael Wahlberg, skjutbanechef vid Åsele jaktskytteklubb, menar att det medför ett hårt slag mot föreningens ekonomi. Foto: Mikael Wahlberg

Jaktskytteklubb drabbas hårt – tvingas höja kulfånget för hundratusentals kronor

Premium

Åsele jaktskytteklubb är en av många föreningar som kan komma att tvingas höja kulfånget på grund av nya säkerhetstolkningar. Det kan kosta föreningen över 600.000 kronor.

Mikael Wahlberg är skjutbanechef vid Åsele jaktskytteklubb i Västerbotten. Han berättar att älgbanan, 80 meter, inte blev godkänd när polisens nya skjutbanebesiktare besökte anläggningen i början av juni.
– Nu är det skjutförbud på älgbanan vilket får stora konsekvenser för oss, säger Mikael Wahlberg.

 

Olika tolkningar

Han berättar att han inte vill kritisera den person från polisen som besiktigade anläggningen.
– Vi hade en bra dialog. Vi hade dock olika syn på tolkningen av säkerhetsbestämmelserna. Enligt den som besiktigade älgbanan kan kulan ändra riktning uppåt om kulan träffar tavelramen, som är tillverkad av furu. Ramen är dessutom gjord av kvistfri furu och inte speciellt tjock. I och med att polisen hävdar att kulan kan ändra riktning så ändras även förutsättningarna för kulfånget, berättar Mikael Wahlberg.

 

Träramen runt älgfiguren kan ge rikoschett uppåt anser polisen och därför måste en del skjutbanor höja vallen bakom figuren. Foto: Lars-Henrik Andersson

Höjas tre meter

Det i sin tur innebär att vallen bakom älgbanan, kulfånget, måste höjas med tre meter för att kunna täcka upp en eventuell rikoschett.
– Jag har fått en offert på vad det skulle kosta att höja vallen med tre meter, det handlar om 658.000 kronor. Det krävs 1.600 ton sand för att höja den för att få den godkänd. Som liten förening har vi inte råd med det.

 

Jägarskoleelever drabbas

För två år sedan fick föreningen pengar ur viltvårdsfonden för att kunna satsa på ett självmarkerande system. Nu står alltså en nästan ny älgbana öde.
– Alla skjutkvällar har ställts in. Vi sliter vårat hår för att försöka lösa det här, men vi vet inte hur. Jägarskolelever drabbas också, säger Mikael Wahlberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev