Polisens utredare vägrar svara på frågor.

Polisen vägrar svara på Svensk Jakts frågor

Premium

Trots att ”den trovärdiga källan” uppenbarligen ljög när hon i sin första kontakt med Polisen påstod att Karl Hedin och de övriga männen ”jagade varg och kungsörn”, valde Polisen att gå vidare med tipset.
Svensk Jakt har därför ställt några frågor till utredaren Anna Bergqvist som höll i polisutredningen.

När Svensk Jakt sökt Anna Bergqvist för att ställa frågor om polisutredningen vill hon inte göra någon telefonintervju, utan begär att få frågorna skriftligt. Därför har hon fått följande frågor:

• När ni fick tipset om att bland annat kungsörn jagades i Västmanland, kollade ni om finns kungsörn i det aktuella området?

• Om nej, varför kollades det inte?

• Har ni på NOA:s artskyddsgrupp någon utredare med biologisk- och/eller jaktkompetens?

• Personen som lämnade tipsen om tjuvjakt var knappast okänd för Polisen då det tidigare förekommit våldshandlingar vid hennes och sambons hem. Har det haft någon betydelse för hur trovärdig hon ansågs vara som källa?

 

Inga svar

Något svar har vi inte fått från Anna Bergqvist. Sofia Hellqvist, pressekreterare vid Polisens nationella mediecenter, skriver följande:

”Vi kan inte svara på dina frågor kring ett enskilt ärende eftersom det fortfarande är en pågående rättsprocess och vi vill inte riskera att störa den. Frågor kring vilka kompetenser polisens medarbetare har är heller inget vi kan kommentera utan att riskera att avslöja vår operativa förmåga.

Med anledning av detta avböjer vi medverkan i en intervju.”

 

Advokat Sven Severin. Foto: Jan Henricson

Advokat Sven Severin företräder Karl Hedin. Han är inte imponerad av Polisens svar – eller hur polisutredningen över huvud taget skötts.

– Polisens påstående att deras svar skulle kunna påverka den pågående rättsprocessen stämmer inte då det aldrig väcktes åtal när det gäller misstänkt jakt på kungsörn. Dessutom är ju polisutredningen som ligger till grund för åtalet avslutad sedan länge och kan inte påverka hovrättens kommande dom, säger Sven Severin.

 

”Borde ha ifrågasatt”

– Om Polisen haft rätt kunskaper när man fick det första ”tipset” om påstådd kungsörnsjakt så borde man ha ifrågasatt tillförlitligheten hos uppgiftslämnaren då kungsörn inte förekommer i det påstådda jaktområdet, fortsätter han.

– När det gäller frågan om kompetensen hos NOA:s artskyddsgrupp gällande jaktfrågor så vet vi sedan tidigare att man saknar specialistkunskaper och att man inte heller skaffar den kompetensen externt. Orsaken till att man inte vill svara kan nog vara att man vill dölja artskyddsgruppens brist på kunnande rörande jakt, säger Sven Severin.

– Över lag så bygger en del av vad polis och åklagare påstår i sådana här fall på okunskap i jaktfrågor. Det ställer stora pedagogiska krav på oss försvarsadvokater när vi i rätten ska försöka förklara saker som polis och åklagare missförstått, avslutar Sven Severin.

 

Läs också

Hedin om misstanken om illegal jakt på kungörn

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev