Polisens insatsstyrka grep Karl Hedin och fyra andra män efter tips om att de jagade varg och kungsörn. Foto: Kjell-Erik Moseid och Pia Nordlander

Hedin om misstanken om illegal jakt på kungsörn: ”Visar hur otroligt lite de haft på fötterna”

Premium

När företagaren Karl Hedin och fyra andra män greps av Polisens insatsstyrka för fyra år sedan var det efter ett tips om att männen jagade varg och kungsörn.
Men någon död varg hittades aldrig, och Naturhistoriska riksmuseets inventering av kungsörnsbeståndet i Sverige visar att det inte finns häckande kungsörn där jakten skulle ha ägt rum.

Det var alltså efter ett anonymt tips som polisen den 26 oktober 2018 slog till mot fem män i Västmanland. Männen greps och flera av dem häktades.

För den då 68-årige Karl Hedin innebar häktningen att han fick sitta med fulla restriktioner, alltså i det närmaste total isolering, 31 dygn i en cell i Kronobergshäktet i Stockholm.

 

Stora resurser

Trots att polisen lagt ner enorma utredningsresurser har ingenting framkommit som skulle tyda på att det förekommit någon vargjakt.

Bland annat har en hel container med aska från en förbränningsanläggning vid ett av AB Karl Hedins sågverk skickats på analys.

Polisen trodde att det var där de skjutna vargarna eldades upp efter avslutad tjuvjakt, men några rester av varg fanns inte att finna.

Hela polisutredningen har kantats av vad man i bästa fall kan kalla ”misstag”. Bland annat har Polisen förvanskat/förfalskat utskrifter av inspelade samtal efter telefonavlyssning av Hedins telefon – till dennes nackdel.

 

Enkel googling

Det har även framkommit att tipset från polisens ”trovärdiga källa” kom från sambon till en annan av de utpekade männen.

Att kvinnan anmälde sin man var bland annat ett led i en ekonomisk tvist mellan henne och mannen. Polisen hade även andra uppgifter som gjorde att man borde varit skeptisk till vad kvinnan berättade.

Frågan är hur det är möjligt att polis och åklagare drog i gång en förundersökning mot de utpekade männen när det bara hade behövts några sekunders googling för att konstatera att den ”trovärdiga källan” ljög om jakten på kungsörn?

”Uppgifter har inkommit från trovärdig källa till polismyndigheten, där det framgår att det pågår jakt av varg och kungsörn i utpekade områden i Sverige.” Ur anmälan som upprättades av Polisen den 9 april 2018.

Så här står det i anmälan:

”Uppgifter har inkommit från trovärdig källa till polismyndigheten, där det framgår att det pågår jakt av varg och kungsörn i utpekade områden i Sverige.”

Det ska alltså ha pågått jakt på varg och kungsörn i det utpekade området som är Västmanland.

 

Wikipedia

Men en snabb koll med hjälp av Google ger vid handen att det över huvud taget inte finns kungsörn i Västmanland.

Via Wikipedia kan man få viss ledning om kungsörnens förekomst i i Sverige:

”I Sverige häckar kungsörn i fjälltrakterna från norra Dalarna till Torne lappmark, i barrskog från mellersta Dalarna och Hälsingland till Torneälven i Norrbotten samt på Gotland och i Skåne. Den har även etablerat sig med enstaka par i flera andra landskap i Götaland och södra Svealand. 57% av fåglarna återfinns i Västerbottens och Norrbottens län. Den förekommer idag i hela Norrland utom allra närmast kusten.”

Alltså inga kungsörnar i Västmanland.

 

Länsvis fördelning av besatta revir och lyckade häckning (alla åldersklasser) hos kungsörn i Sverige 2021. Fyra län saknade dokumenterade kungsörnsrevir 2021: Blekinge, Södermanland, Västmanland och Stockholms län.

Wikipedia i alla ära, men nu har Naturhistoriska riksmuseet gjort en omfattande inventering av kungsörnsbeståndet i hela Sverige. Denna inventering visar, liksom tidigare undersökningar, att Västmanland – där kungsörnsjakten skulle ha pågått – är en vit fläck på ”kungsörnskartan”.

 

Kungsörn. Foto: Anders Jarnemo

Tillsammans med Blekinge, Södermanland och Stockholms län är Västmanland det enda län där det inte finns några häckande kungsörnar.

Däremot förekommer det, främst höst och vår, observationer av kungsörn som passerar länen, men dessa är naturligtvis extremt svåra att jaga då man aldrig vet var de dyker upp.

 

Inget revir i modern tid

Jessica Åsbrink är en av författarna bakom inventeringsrapporten, och ansvarig för koordinering av den svenska björn- och kungsörnsinventeringen vid Naturhistoriska riksmuseet.

I ett mejl till Svensk Jakt skriver Jessica Åsbrink:

”Det har inte konstaterats något besatt revir i Västmanland i modern tid, vad jag kunnat hitta. Det fanns observationer som tydde på ett revir i den nordöstra delen under perioden 1996–2005, men inget som ledde någonstans.”

Den juridiska processen mot Karl Hedin har nu pågått i mer än tre år.

Karl Hedin. Foto: Pia Nordlander

Karl Hedin skrattar när Svensk Jakt berättar om Naturhistoriska riksmuseets inventering, som visar att Västmanland är ett av få län som helt saknar häckande kungsörn.

– Tacka tusan för att det inte finns kungsörn i Västmanland när vi är där och skjuter dom hela tiden, säger han skrattande.

Lite allvarligare påpekar Karl Hedin att även detta visar hur dålig polisutredningen varit.

– Det visar ju hur otroligt lite de haft på fötterna. De har inte haft någon stödbevisning och inte kollat någonting, utan bara gått på vad ”den trovärdiga källan” har lurat i dem.

 

Valt att överklaga

Trots den helt friande domen i Västmanlands tingsrätt har åklagare Lars Magnusson valt att överklaga till Svea hovrätt.

Historien om jakten på kungsörn har åklagaren dock släppt i sitt åtal, likaså att Karl Hedin skulle ha skjutit en varg.

Nu handlar målet i stället om att Hedin tänkte skjuta en varg den 26 oktober 2018, klädd i lågskor, kontorskläder och utan något fungerande vapen.

Målet, som kommer att avgöras på handlingarna, kommer upp i Svea hovrätt den 22 september.

 

Läs även

Polisen vägrar svara på Svensk Jakts frågor

 

Leif Andersson

Martin Källberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev