Publicerad 11 september 2013 - 15:45

Polisen har överklagat

Polisen i Jämtlands län, genom rättschef Mats-Ove Edvinsson, begär nu hos Högsta förvaltningsdomstolen inhibition och prövningstillstånd avseende Kammarrättens beslut den 5 september att polisen ska återlämna omhändertagna vapen till en man från Lillhärdal.

Mannen, här kallad skoterföraren, har sedan gripandet i maj 2012 haft sina vapen omhändertagna av polisen. Han överklagade detta till Förvaltningsrätten, som emellertid gav polisen rätt.

Förvaltningsrättens beslut överklagade skoterföraren till Kammarrätten, som beslöt att polisen skulle återlämna vapnen till honom.

Nu yrkar jämtlandspolisen att Högsta förvaltningsdomstolen meddelar prövingstillstånd och upphäver Kammarrättens dom och fastställer polismyndighetens beslut den 28 januari i år att omhänderta skoterförarens vapen.

Vidare yrkar Polisen att Högsta Förvaltningsdomstolen förordnar att Förvaltningsrättens dom tills vidare inte ska gälla, alltså inhibition.

 

”Åtal kommer att väckas”

”Som framgår av Kammarrättens dom har förundersökningsledaren bedömt att förutsättningar alltjämt föreligger att skoterföraren ska anses vara misstänkt för förberedelse till grovt jaktbrott, ett brott som kan medföra fängelsestraff. Förundersökningsledaren bedömning är att åtal kommer att väckas under oktober månad”, skriver Mats-Ove Edvinsson i överklagan till Högsta förvaltningdomstolen.

Jämtlandspolisens rättschef skriver vidare:

”Polisen anser att det därför är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas då Kammarrätten inte i tillräcklig utsträckning beaktat det grova jaktbrott som skoterföraren är misstänkt för.” 

Polisen anför vidare att Kammarrätten borde ha beaktat att skoterföraren alltjämt är misstänkt för det aktuella brottet.

”Utredningen har således inte resulterat i att skoterföraren kunnat avskrivas från misstankarna. Vidare har åklagaren redovisat att det fortfarande är troligt att hon kommer att väcka åtal mot skoterföraren och övriga misstänkta gärningsmän. Polisen anser att det därmed är sannolikt att hans vapentillstånd slutligt kommer att återkallas. Några särskilda omständigheter som skulle tala mot ett omhändertagande av vapnen har inte framkommit”, skriver Polisen i överklagan.

Leif Eriksson

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Delar av jägarnas pengar i Viltvårdsfonden ska upphandlas från och med 2022. Tycker du att det är det ett bra beslut av regeringen?

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram