Publicerad 30 januari 2019 - 22:15

Foto: Gete Hestvik/SVA

Foto: Gete Hestvik/SVA

Polis JO-anmäls för avlivad varg

Flera privatpersoner anmäler polisen i region Mitt till justitieombudsmannen, rapporterar nyhetsbyrån Siren. Detta efter att polisen beslutat om avlivning av den mycket uppmärksammade och närgångna vargen i uppländska Tierp.
Samtidigt har Statens veterinärmedicinska anstalt redan hunnit obducera det skjutna djuret – det handlar om en något mager hanvarg.

Det var på tisdagen som vargen slog ett rådjur på en villatomt på Ostronvägen i Tierp. Vargen blev kvar i villaområdet och polisen beslutade till sist att den skulle avlivas i enlighet med jaktlagens nionde paragraf eftersom polisen inte kunde utesluta att vargen var farlig.

Fyra personer har JO-anmält polisen på grund av avlivningsbeslutet av vargen. Enligt Aftonbladet anser anmälarna bland annat att det var fel att avliva vargen när man inte visste om den var så kallat genetiskt värdefull, man menar också att beslutet tagits på felaktig grund då en frilevande varg inte dödat en människa i Sverige sedan 1800-talet.

 

Vuxen hanvarg

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har redan hunnit obducera den skjutna vargen. SVA uppger att vargen hade sår på vänster framben, på båda låren, strax ovanför höger has samt under ögat.

”Orsaken till skadorna i huden kan inte fastställas men skadorna på vänster framben, som var lokaliserade på både in- och utsida av benet, visar att det kan vara orsakat av bett från ett annat djur”, skriver SVA, och tillägger: ”Vargen hade även en äldre och helt avläkt fraktur på två revben på vänster sida. Denna skada har troligen inte besvärat vargen på senare tid, men när frakturen var färsk har den orsakat smärta. Detta kan vara orsaken till att hullet inte var fullgott.”

Det handlar enligt SVA om en vuxen hanvarg som hade något mindre fettreserver än normalt.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram