Pilgrimsfalk. Foto: Kenneth Johansson

Pilgrimsfalk drabbad av fågelinfluensa

Det första fallet av fågelinfluensa H5N8 har upptäckts i Uppsala län. Det var en pilgrimsfalk som hittades död i slutet av mars nedanför domkyrkan i centrala Uppsala som bar på sjukdomen.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har analyserat pilgrimsfalken och de skriver i ett pressmeddelande att fågeln visat sig ha den mer sjukdomsframkallande typen av sjukdomen.

”Fågelinfluensa av typen H5N8, som är mycket sjukdomsframkallande för fåglar men som aldrig har smittat till människor, har sedan hösten 2016 cirkulerat i stora delar av EU med väldigt omfattande spridning hos vilda fåglar. Detta har resulterat i ett stort antal utbrott hos fjäderfä med stora ekonomiska konsekvenser”, uppger SVA.

 

Flera rovfåglar drabbade

Just nu har ett flertal vilda rovfåglar från olika delar av Sverige analyserats och varit positiva för denna typ av fågelinfluensa. Det är bland annat ormvråkar och havsörnar, utöver pilgrimsfalken i Uppsala.
– De nya fallen bekräftar att H5N8 fortfarande cirkulerar hos vilda fåglar i Sverige och risken för svenska fjäderfä bedöms därför som fortsatt förhöjd, om än på en lägre nivå än tidigare. Det är således även fortsättningsvis viktigt att fjäderfäproducenter och hobbyfågelägare har goda smittskyddsrutiner och i möjligaste mån förhindrar kontakter mellan tam- och vildfågel, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid SVA, i pressmeddelandet.

Fakta

Att det är just rovfåglar som drabbats och inte sjöfågel, som oftast nämns i samband med fågelinfluensa, beror på att rovfåglarna är högst upp i näringspyramiden och därför riskerar att smittas genom att få i sig smittade döda eller sjuka, och därmed lättfångade, bytesfåglar.

Källa: SVA

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev