Perukbock med jättehorn fälld på Visingsö

Rådjuret med de stora perukhornen sköts på Visingsö. Foto: Privat

Erik Lydén skulle egentligen jaga kanadagäss men bytet blev något helt annat – en perukbock med enormt stora horn. Bocken fälldes ungefär mitt på Visingsö i Vättern.

På Visingsö har jägarna varit försiktiga med rådjursjakten de senaste åren, efter att räv som kommit över isen har gått hårt åt rådjursstammen.
Kanske är det därför som bocken med de stora perukhornen har kunnat fortsätta att utvecklas.
– Jag har inte observerat den tidigare, men markägaren jag jagar hos hade sett den, säger Erik Lydén.
Erik är bosatt i Örserum och var på Visingsö för att hämta spannmål när han inspirerades av de många kanadagässen som landade på fältet. Beslutet att kombinera nytta med nöje var snabbt taget.
– Jag hade gått ut på en åker och gjort mig iordning när jag fick se något konstigt en bit bort. Att det var ett rådjur det såg jag, men huvudet var märkligt och när det betade såg det inte naturligt ut.

Nedslitna tänder
Erik Lydén lyckades skjuta bocken med de stora perukhornen. Den var inte särskilt mager, men han tror att den skulle fått det besvärligt i vinter.
– Klimatet på ön är lite mildare än på fastlandet, men tänderna där fram i käken var helt nednötta, berättar Erik.
Bocken hade testiklar, men saknade penis. Dessutom hade den spenar som låg bara som på en get. Tillväxten av så kallade perukhorn beror på en hormonstörning, se faktarutan här intill.
– Hornen är hårda, och det var mycket flugmaskar som krälade omkring i dem, säger Erik som nu funderar på vad han ska göra med den märkliga trofén.
– Jag är ingen troféjägare och har bara tagit hand om ett fåtal horn tidigare, men det här är så speciellt så jag funderar på att spara det om jag kommer på något bra sätt att konservera det.

Fakta Perukhorn

Perukhorn är en onormal förväxning av basthornen hos hjortdjur. Detta orsakas av hormonstörningar som förhindrar att basthuden dör och därmed kan fejas. Även hondjur med hormonrubbningar kan utveckla perukhorn.
Hjortdjurens horncykel regleras av ett samspel mellan tillväxthormon och könshormon.
Vid sjukliga förändringar i någon av dessa hormonproducerande organ – hjärnbihanget, sköldkörtel, binjurar eller testiklar, kan detta samspel rubbas och basthornen tillväxer okontrollerat.
Källa: SVA

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev