Publicerad 4 oktober 2017 - 14:14

Viltforskaren Carl-Gustaf Thulin höll fram viltet som landskapsbevarare på en jägarträff I Aneby. Foto: Jan Henricson

Föreläsare drog sin lans för viltet

De många positiva effekterna av klövvilt i landskapet var huvudbudskapet när viltforskaren Carl-Gustaf Thulin besökte Aneby jaktvårdskrets för ett jägarmöte några dagar innan älgjakten.

Traditionen bjuder att Aneby jaktvårdskrets kallar till jägarmöte veckan innan älgjakten. Anebyjägarna brukar inte vara sena att hörsamma kallelsen, många kom också denna gång.

Kanske beror det på kretsens förmåga att locka intressanta föreläsare. I år stod viltforskaren och föreståndaren för SLU:s Centrum för vilt- och fiskforskning, Carl-Gustaf Thulin, på scenen i Gula villan.

 

Viltets förespråkare

Thulin är känd för att vara viltets förespråkare, bland annat genom debattartiklar i Svensk Jakt och på svenskjakt.se. Han talar ofta om klövviltets många värden, något som är extra viktigt idag då det angrips från så många håll, menar han.

– Jag oroas av den negativa propaganda som förekommer runt de vilda djuren, det gäller arter som älg, vildsvin och varg. I det sammanhanget är inte heller jägarna obetydliga i sin kritik, sa Carl-Gustaf Thulin.

I en tillbakablick beskrev han vilken stor betydelse viltet haft för daningen och upprätthållandet av landskapet. Hur människor och boskap tog över när de stora gräsätarna trycktes tillbaka och i vissa fall utrotades.

– Den här utvecklingen peakade för 100 år sedan. Efter det har det varit en dyster utveckling där granskogen tagit över allt mer och kommit att bli det största hotet mot jordbrukets och landskapets mångfald.

Under sin presentation visade Carl-Gustaf Thulin en bild där han jämfört viltet i det hårt brukade Sverige med förekomsten i orörda Yellowstones nationalpark i USA. Han tror att rovdjurens uttag i vilstammarna i nationalparken motsvarar jägarnas jakt här hemma. Foto: Jan Henricson

 

Slog ett slag för visent

Men, menade Carl-Gustaf Thulin, det finns hopp inför framtiden och där spelar viltet en viktig roll. Arter som dov, mufflon, vildsvin och bäver har stor betydelse, bland annat för att underhålla det betade landskapet. Dessutom är klövviltet en förutsättning för de stora rovdjurens återkomst i landet.

Slutligen slog Carl-Gustaf Thulin ett slag för återintroduktion av visenten i Sverige.

– Att vi inte redan har den här beror på att det inte är jag som bestämmer, skojade han.

Thulin förespråkar ett försök där visenter hålls i två stora hägn där det i övrigt pågår verksamhet som vanligt, det vill säga jord- och skogsbruk, jakt, transporter och allt övrigt man kan tänka sig.

– Under sju års tid utvärderas försöket ur flera aspekter. Finner vi att det nygamla djuret fungerar i Sverige, såsom det faktiskt gör i Polen, river vi stängslet och har sedan en vild visentstam i landet, sa Carl-Gustaf Thulin.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram