Myndigheter kartlägger CWD-smitta

Livsmedelsverket går nu ut och uppmanar landets vilthanteringsanläggningar och renslakterier att skicka in prover från hjortdjur, för att kunna kartlägga eventuell förekomst av den fruktade sjukdomen chronic wasting disease, CWD.

Marie Gadolin Publicerad 15 juni 2016 - 14:16

Flera myndigheter samarbetar om en strategi för övervakning av CWD. Det är Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt och Livsmedelsverket som arbetar med att få en säkrare bild av läget i Sverige.
I första hand behöver man få in prover på upphittade hjortdjur med symptom, eller som är döda. Man ber därför bland annat vilthanteringsanläggningarna om hjälp. Det är prover från döda djur och djur med tecken på sjukdom som är aktuella.

 

Bakgrund

Det var i april i år som en vildren avlivades i sydvästra Norge, som var sjuk i CWD. Det var det första kända fallet i Europa och det första i världen på ren. Därefter hittades en älgko i Norge som också var smittad.
CWD är känd hos olika hjortdjur i USA sedan 1960-talet. Sjukdomen ingår i samma grupp som scrapie och galna ko-sjukan, BSE.
Den smittar mellan hjortdjur eller när djur kommer i kontakt med smittan i naturen. Smittämnet avsöndras med djurens saliv, urin och avföring. Den kan överleva länge i naturen.

 

Var uppmärksam

Den som arbetar med vilt eller ren bör vara uppmärksam på sjukdomstecken hos hjortdjur. Prata gärna med den som skjutit djuret om dess beteende.
CWD ger förändringar i hjärnan, avmagring, vinglighet, ökad salivering och onormal oskygghet.
Jägare som hittar djur med dessa symptom ska kontakta SVA.
Om man misstänker att ett smittat djur kommit till en vilthanteringsanläggning ska Livsmedelsverket kontaktas för en kontroll av anläggningen.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram