Rådjur har svårt att komma åt mat när det bildas hård skare. Foto: Ingemar Pettersson

WWF: Oväder kan kosta tusentals djurliv

Massdöd av vilda djur kan bli följden efter de kraftiga skyfall som har skapat stora problem i de svenska och norska fjällområdena.

Svensk Jakt Publicerad 18 januari 2022 - 06:00

De extrema skyfallen som drabbade fjällvärlden, efter att ovädret Gylda drog in, riskerar nu att kosta mängder av djurliv, enligt Världsnaturfonden, WWF.
Det är främst rådjur, rävar och harar som drabbas när det bildas hård skare och de når då inte ner till maten under snön.
– När regnet dragit förbi och temperaturen åter sjunker kan det bildas en stenhård skare som gör att djur inte kommer åt mat som finns där under. Då svälter de ihjäl, säger Tom Arnbom, naturvårdsexpert på WWF i ett pressmeddelande.

 

Inget skydd

Men även ripor, orrar och tjädrar går miste om ovärderligt skydd när snön blir hård.
Under kraftiga oväder gräver de ner sig i snön för att söka skydd. Om det bildas hård skare riskerar de att frysa ihjäl när de inte kan söka skydd från den iskalla vinden.

 

Stödutfodra

För de direkt akuta problemen kan allmänheten hjälpa till.
– Om det bildas extrem skare om några dagar kommer vi tappa många vilda djur och då kan viltvårdare, jägare och de med fågelbord göra en fantastisk insats lokalt och hjälpa de djur som har det svårt nu under vintern med frön, havre, frukt, talgbollar, hö och foderpellets, säger Tom Arnbom.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev