Länsstyrelsernas vargjaktsbeslut är otydliga. Att skjuta en varg utan att vara anmäld till Naturvårdsverkets jägarregister kan ställa till problem. Foto: Lars-Henrik Andersson

Länsstyrelsernas vargjaktsbeslut är i vissa delar otydliga. Att skjuta en varg utan att vara anmäld som vargjägare i Naturvårdsverkets jägarregister kan leda till misstankar om jaktbrott. Foto: Lars-Henrik Andersson.

Otydliga beslut kan leda till misstankar om jaktbrott

Jägare som ska delta i licensjakten på varg den 2 januari ska anmäla sig som rovdjursjägare till Naturvårdsverket. Flera berörda länsstyrelser har missat det i sina beslut och i sin information inför jakten, och ett missat kryss i jägarregistret kan vara skäl för en polisutredning.

Det är du som jägare som har ansvar för att känna till vilka regler som gäller för vargjakten.

Besluten är omfattande och inte helt lätta att följa och förstå.

Licensjakten på varg som börjar den 2 januari omgärdas av regler som inte ens de berörda länsstyrelserna har full kontroll på.

 

Naturvårdsverket kräver att alla registreras

Bland annat har Naturvårdsverket infört en regel som innebär att alla jägare som deltar i vargjakten ska anmäla detta till Naturvårdsverkets jägarregister.

Det innebär att vargjakt omfattas av samma regler som tidigare har gällt för lojakten. Att missa en ruta i jägarregistret kan leda till misstankar om jaktbrott.

Det drabbade en äldre jägare under vårens lojakt när han under licensjakten i västmanland sköt ett lodjur utan att vara anmäld till Naturvårdsverkets jägarregister. Polisen hämtade den skjutna lon och startade en utredning om jaktbrott.

I Värmland och Örebro län informerar länsstyrelserna på sina hemsidor om att enbart jaktledaren ska vara anmäld som vargjägare under januarijakten.

 

Felaktig information

Länsstyrelsen i Värmland medger att informationen har varit felaktig.

Informationen ändrades under torsdagen, och där står nu vad som gäller och att alla som tänker jaga varg ska vara anmälda innan de påbörjar jakten.

När det gäller jaktledare i Värmland är det en annan ordning.

I vargjaktbeslutet som togs tidigare under hösten skriver länsstyrelsen i Värmland att ” Den som är jaktledare under licensjakten ska registrera sig i Naturvårdsverkets jägarregister samt hos Länsstyrelsen innan jakt påbörjas”.

Längre ner i beslutet förtydligas det. Jaktledare måste vara anmälda senast den 2 januari.

Under torsdagen fanns fyra jaktledare anmälda hos länsstyrelsen i Värmland.

– Vi har diskuterat formuleringen och vi har varit otydliga på hemsidan, men nu har vi uppdaterat informationen. Länsstyrelsen har endast krav på att jaktledaren ska anmäla sig till oss. Som beslutet är skrivet ska anmälan av jaktledaren ske senast den 2 januari, säger Magnus Nygren, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Värmland.

 

 Kan misstolkas

Som vid all jakt måste en jaktledare utses när minst två personer jagar tillsammans. Är du ensam under jakten är du din egen jaktledare.

Licensjakt på varg gör ingen skillnad i den ordningen och en enskild jägare eller ett litet jaktlag kan mycket väl jaga varg under tillåten jaktperiod, och i samband med annan jakt.

När jaktledaren måste vara anmäld senast den 2 januari begränsar det den möjligheten. Då måste någon av de i tid anmälda jaktledarna delta i jakten.

Även Örbro län har felaktig information i sitt vargjaktsbeslut.

”Den som är jaktledare under vargjakten ska anmäla sig hos Naturvårdsverkets jägarregister och till länsstyrelsen Örebro län innan jakten börjar”, vilket i sig är rätt men där finns ingen korrekt information om att samtliga jägare måste vara anmälda.

 

Inte lika i alla län

Dalarna, Västmanland och Gävleborgs län har däremot rätt information.

När det gäller kravet på att jaktledarna ska vara anmälda till respektive länsstyrelse skiljer det i besluten. Värmland, Dalarna, Örebro och Gävleborgs län kräver att jaktledarna ska vara anmälda till länsstyrelsen.

I Västmanland finns inget sådant krav.

Dessa regler gäller för vargjakt

Så gott som all vargjakt beslutas av länsstyrelsen. Du som tänker jaga varg behöver känna till en del villkor utöver de generella bestämmelserna om jakt och vapen som finns i jakt- och vapenlagstiftningen. Du behöver läsa länsstyrelsens beslut om jakt för just det län eller område där du ska jaga. Där finns det viktiga villkor för jakten och telefonnummer för att få reda på hur många djur som finns kvar på tilldelningen i området. Källa: Naturvårdsverket

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev