Norska Miljödirektoratet söker forskare för en fristående och fördjupad studie av de norska vargarnas ursprung. Foto: Kjell-Erik Moseid

Omfattande studie om vargarnas ursprung

Norska Miljödirektoratet fortsätter att utreda den skandinaviska vargstammens genetiska bakgrund. Norska Stortinget har begärt utredningen som kräver fördjupade genetiska analyser och mera ingående jämförelser med vargar från Europa och Ryssland.

Stortinget beslutade 2016 om en fristående utredning av de norska vargarnas genetiska ursprung. Uppdraget landade hos klima- och miljödepartementet och Miljödirektoratet.

En första del i uppdraget presenterades hösten 2017.

 

Inga spår av hybrider

Tre amerikanska forskare konstaterade att alla skandinaviska vargar härstammar från Finland och västra delen av Ryssland.

Det finns enligt de tre forskarna heller inga bevis för hybridisering, inblandning av hund, i den skandinaviska vargstammen.

I den andra delen av undersökningen ska modern teknik, metodik och kunskap användas för att utreda mera exakt var vargstammens ursprungsområde och gå till botten med rykten om eventuell hybridisering mellan hund och varg.

Miljödirektoratet räknar med att del två av uppdraget blir både omfattande och tidskrävande.

 

Kan ta flera år

– För att skaffa kunskap som i minsta möjliga grad är beroende av tidigare forskning och som kan tillföra mer detaljerad information, ser vi att vi behöver en analys som ser på det mest av arvsmassan, en så kallad helsekvensiering. Det kan ta 3-4 år, säger direktör Ellen Hambro, Miljödirektoratet, i en kommentar på myndighetens hemsida.

Miljödirektoratet söker forskare som kan vara intresserade av att ta uppdraget.

Vargarnas ursprung

Den metod som norska Miljdirektoratet nu förordar kommer att se på en större delen av arvsmassan än tidigare forskning, för att på så sätt få en mer information om varje individ.

Den informationen kan på ett bättre sätt bekräfta och koppla de skandinaviska vargarnas dna till vargar i andra delar av Europa och Ryssland med liknande arvsmassa.

I tidigare studier av de skandinaviska vargarnas ursprung har bara delar av arvsmassan analyserats.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev