Publicerad 10 september 2019 - 18:31

Norska Veterinärinstituttet har inte funnit några smittsamma orsaker till utbrottet av magsjuka. Ej heller några kopplingar till ras, ålder, foder eller kontakt med andra hundar. Foto: Kjell-Erik Moseid

Oklart vad som drabbar norska hundar

Norska Veterinärinstituttet har börjat sortera bort tänkbara orsaker till den magsjuka som ger svåra diarréer och dödat hundar runt om i Norge. Flera smittsamma sjukdomar som mjältbrand och harpest har uteslutits.

Baserat på sjukdomsförlopp och obduktionsresultat har Veterinärinstituttet också uteslutit algförgiftning och fästingburna sjukdomar. Det finns heller inget samband med ett pågående utbrott av E.coli, det som brukar kallas EHEC, på människor och den allvarliga hundsjukdom som nu härjar.

 

Snabbt förlopp

Utbrottet har pågått sedan den 20 augusti, och inleddes med ett antal hundar som insjuknade i Oslo-området. Flera av dem dog trots vård.

Under slutet av förra veckan och helgen insjuknade flera hundar i en rad andra regioner runt om i Norge.

– Veterinärinstituttet har obducerat en hund från Sogn och Fjordane som visar samma tecken på tarminflammation. De två hundar som obducerades igår är också positiva för bakterien Providencia alcalifaciens, skriver myndigheten på sin hemsida.

Hundsjukan sprider sig i Norge

Flera hundar är på väg att obduceras, och provsvaren kan hjälpa veterinärerna att lösa gåtan. I en förstudie som har genomförts har hundarnas ålder, ras, utfodring och kontakten med andra hundar sammanställts utan att något pekar på en tydlig samverkan, gemensam orsak eller beröringspunkt.

 

Utvidgad undersökning

Under söndagen skickades en utvidgad undersökning och förfrågan till 2.000 norska veterinärer. Veterinärinstituttet har skapat en webbsida med uppdaterad information om sjukdomsförloppet.

Samtliga hundarrangemang ställs in i Norge på grund av allvarlig sjukdom

Svenska myndigheter följer utvecklingen och står i daglig kontakt med norska myndigheter. Några åtgärder från svensk sida har inte beslutats, men rekommendationen är att undvika samlingar av hundar, kontakt med andra hundar och att samtidigt ha ökad tillsyn för att tidigt upptäcka symptom på magsjuka.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram